Fem somriga sillar

Av Godare

Vad tycker du?

Fem somriga sillar

(1)

Fem somriga sillar – det blir ingen midsommar i år. Ingen midsommar utan sill i alla fall. Och en mästare på området är krögaren Fredrik Eriksson. Här bjuder han på ett grundrecept och fyra härliga varianter med citron, kaviar eller curry. Recepten kommer från boken "Sill och Strömming" (Bonnier fakta) av Fredrik Eriksson.

Fem somriga sillar

Ingredienser

Inlagd sill, grundrecept

4
salta sillfiléer, ca 300 g
0.5
morot
1
rödlök
10 cm
purjolök
1.5 dl
Vatten
1 dl
strösocker
0.5 dl
Ättiksprit 12%
8
kryddpepparkorn, stötta
1
lagerblad

Långbrosill anno 2009

4
inlagda sillfiléer, se grundreceptet
1
hårdkokt ägg
2
Kokta färskpotatisar, eller små delikatesspotatisar
1.5 dl
inläggningsgrönsaker, eller pickles
1 dl
Crème fraiche
2 msk
Majonnäs
1 msk
Skånsk senap
1 msk
Hackad dill
1 msk
hackad gräslök
Salt
Vitpeppar, nymald

Citron- och olivsill med basilika

4
inlagda sillfiléer, se grundreceptet
1.5 dl
Oliver, gröna och svarta
0.5
citron
2 dl
Crème fraiche
Salt
nymald svartpeppar
0.5 kruka
basilika
2 msk
citronolivolja

Jennys kaviarsill från Långbro

4
inlagda sillfiléer, se grundreceptet
vispgrädde
1
rödlök, liten
1 dl
Majonnäs
2 msk
Kaviar, orökt
gräslök, finhackad (till garnering)

Currysill på smørrebröd

4
inlagda sillfiléer, se grundreceptet
1 dl
syltlök
0.5
Gul lök
0.5
äpple, med skal
2 dl
Majonnäs
0.5 msk
Curry
0.5 tsk
Salt
0.5 krm
Vitpeppar
Äpple, finhackat (till garnering)
dillvippor, till garnering
Cornichoner, till garnering
syltlök, till garnering

Gör så här

1
Inlagd sill, grundrecept: Skölj först sillen i kallt vatten och låt den sedan ligga i vatten i kylen i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden, då går urvattningen fortare. Lite sälta ska finnas kvar i sillen. Skala och skär morot och rödlök i skivor. Skiva purjolöken. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, peppar och lagerblad. Låt lagen svalna och lägg i morot, rödlök och purjolök. Eller rör ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig). Ställ lagen i kylen. Slå den riktigt kalla lagen över sillen och se till att den täcker ordentligt. Låt sillen ligga i lagen i kylen i minst 1 dygn. Den håller sig sedan i upp till 1 vecka i kylen.
2
Långbrosill anno 2009: Skär sillen i grova bitar. Skala ägget och skär det i bitar. Tärna potatisen och sillgrönsakerna (spara ½ dl sillgrönsaker till garnering). Blanda alltsammans med crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med senap, örter, salt och peppar.
3
Citron- och olivsill med basilika: Skär sillfiléerna i rejäla bitar. Kärna ur och grovhacka oliverna. Riv skalet på den halva citronen. Ta undan lite olivhack och citronskal till garnering. Blanda crème fraiche, oliver och citronskal. Smaksätt med salt och peppar. Lägg upp olivröran på ett fat och lägg sillen ovanpå. Riv basilikabladen grovt. Ringla citronolivoljan över sillen och toppa med oliver, citronskal, basilika och svartpeppar.
4
Jennys kaviarsill från Långbro: Vispa grädden. Skala och finhacka löken. Blanda grädde, majonnäs, kaviar och lök till en härlig kräm. Vänd ner sillen försiktigt och låt den stå och dra över natten i kylen. Servera sillen kylskåpskall toppad med gräslök och gärna tillsammans med årets första färskpotatis.
5
Currysill på smørrebröd: Skär sillen i bitar. Hacka syltlöken grovt. Skala och finhacka den gula löken. Kärna ur äpplet och skär det i tärningar. Blanda ingredienserna till såsen och häll den över sillen. Låt sillen stå och dra i såsen i kylen i 1–2 dygn före servering. Servera gärna på ett gott knäckebröd eller rågbröd och garnera med äpple, dill, cornichoner och syltlök.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Mamma Evas fräscha citronsill

  2. Markiz Taintons goda saffranssill

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Sill
decoration divider

Sill

Visa alla

Krämig lingonsill med lime

Inlagd sill – lättlagad klassiker

Gräddfilssill med löjrom

Fänkål- och akvavitssill