Tarte tatin med päron
En klassisk fransk paj som vanligtvis görs med äpplen.
Men, det är supergott att använda andra frukter, som till exempel päron.
Här är receptet på världens godaste päronpaj.
Ingredienser
Ingredienser
250 g
färdigkavlad kyld smördeg
5
päron
Fyllning
60 g
Smör
1 dl
Socker
1 msk
citron, färskpressad
2 msk
grand marnier
1
vaniljstång, delad och urskrapad
Gör så här
1
Värm ugnen till 190 grader.
2
Skala, kärna ur och halvera päronen.
3
Smält smör, socker, citron och Grand Marnier i en ugnsfast stekpanna och låt det karamelliseras lite.
4
Lägg i päronen och låt puttra i fem minuter.
5
Ta fram smördegen och skär ut en rundel som är något större än stekpannan. Lägg sedan smördegen som ett lock över päronfyllningen och tryck ner kanterna runt om päronen.
6
Grädda pajen i ugnen i cirka 20–25 minuter eller tills smördegen fått en fin gyllenbrun färg.
7
Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat. Lyft bort stekpannan eller så att päronen och den sirapsaktiga såsen blir synliga.