Clafoutis med körsbär och mandel

Av Godare

Vad tycker du?

Clafoutis med körsbär och mandel

(5)

Fransmännens ugnspannkaka är givetvis mer raffinerad än vår. De gör den på grädde, mandel och körsbär – alltid en lyckad kombination. Recept ur ”Morbergs Bakficka” av Per Morberg.

Clafoutis är fransosernas motsvarighet till vår ugnspannkaka.

Ingredienser

Ingredienser

500 g
körsbär
50 g
Sötmandel
0.5 dl
Vetemjöl
0.75 dl
strösocker
0.5
vaniljstång
1
Lime, det rivna skalet
2.5 dl
vispgrädde
2
ägg
2
äggulor

Till garnering

Florsocker och mandelspån

Servering

3 dl
vispad grädde

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur körsbären med en kniv. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokande vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Mixa mandlarna till fint pulver. Häll i mjölet och sockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem tillsammans med limeskalet. Tillsätt grädden, äggen och äggulorna och vispa till en jämn smet.
2
Smörj och sockra en pajform, ca 22 cm i diameter (alternativt sex portionsformar, ca 10 cm i diameter). Häll i smeten och tryck ner körsbären. Grädda clafoutin i mitten av ugnen tills den fått en gyllene färg, ca 40 minuter för en stor pajform och ca 20 minuter för små formar. Prova med en sticka – kakan ska vara torr i mitten när den är färdiggräddad. Låt svalna.
3
Lägg på rostade mandelspån och pudra över florsocker. Servera med vispad grädde.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Blomkålssoppa med knaperstekt bacon och rucolaolja

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone