Clafoutis med körsbär och mandel
Fransmännens ugnspannkaka är givetvis mer raffinerad än vår. De gör den på grädde, mandel och körsbär – alltid en lyckad kombination. Recept ur ”Morbergs Bakficka” av Per Morberg.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
körsbär
50 g
Sötmandel
0.5 dl
Vetemjöl
0.75 dl
strösocker
0.5
vaniljstång
1
Lime, det rivna skalet
2.5 dl
vispgrädde
2
ägg
2
äggulor
Till garnering
Florsocker och mandelspån
Servering
3 dl
vispad grädde
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur körsbären med en kniv. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokande vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Mixa mandlarna till fint pulver. Häll i mjölet och sockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem tillsammans med limeskalet. Tillsätt grädden, äggen och äggulorna och vispa till en jämn smet.
2
Smörj och sockra en pajform, ca 22 cm i diameter (alternativt sex portionsformar, ca 10 cm i diameter). Häll i smeten och tryck ner körsbären. Grädda clafoutin i mitten av ugnen tills den fått en gyllene färg, ca 40 minuter för en stor pajform och ca 20 minuter för små formar. Prova med en sticka – kakan ska vara torr i mitten när den är färdiggräddad. Låt svalna.
3
Lägg på rostade mandelspån och pudra över florsocker. Servera med vispad grädde.
Vad tycker du om receptet?
Ämnen