Enkel ramensoppa med tofu
Ramensoppa behöver inte alls vara så komplicerad. Mixa ihop kryddpastan och sedan sköter den sig i princip själv.
– Jag bjuder till och med på den när jag har gäster över, så speciell är den, säger Mattias Kristiansson. Recept ur kokboken ”Vego snabbt och enkelt”.
Ingredienser
Ingredienser
300 g
Champinjoner, skivade
300 g
Tofu, friterad
1 msk
Rapsolja
10 dl
Vatten
2
grönsaksbuljongtärningar
Kryddpasta
1 dl
misopasta
3
Schalottenlökar, hackade
3 msk
ingefära, färsk, riven
1
chili, röd, tunt skivad
5
vitlöksklyftor, hackade
2 tsk
Sambal oelek
2 msk
Soja, ljus
2 msk
olja
Till servering
4 portioner
nudlar, äggfria
4
Salladslökar, tunt skivade
2 msk
Sesamfrön, rostade
Koriander, färsk, hackad
Gör så här
1
Friterad tofu? Du hittar färdigfriterad tofu i välsorterade matbutiker och asiatiska butiker. Den är lite tuggigare i konsistensen, vilket jag gillar i min ramen. Om du inte hittar den kan du köra på fast tofu, eller panera tärnad fast tofu i majsstärkelse och steka i generöst med olja tills den blir knaprig och får färg.
2
Börja med kryddpastan. Häll ner samtliga ingredienser i en blender och mixa till en slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
3
Fräs champinjonerna i hälften av oljan tills de mjuknar och får lite färg. Lägg över på en tallrik. Stek sedan tofun i resterande olja tills även den får fint med färg. Använd en kastrull till det här.
4
Häll på nästan all kryddpasta tillsammans med vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Smaka av med mer kryddpasta om du känner för det. Lägg i svampen.
5
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
6
Fördela nudlarna i skålar och skopa över buljongen med svamp och tofu. Toppa med salladslök, sesamfrön och koriander.