Biffgryta med öl

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Biffgryta med öl

Vill du göra köttgrytan extra mustig och god? Testa att ha i några deciliter mörk öl! Ihop med vitlök, timjan och oxbuljong blir det här snabbt en ny favorit. Servera gärna med potatismos med parmesan.

Biffgryta med öl
Biffgryta med öl

Ingredienser

1 kgHögrev, av nötkött (renskuret)
300 gdelikatesslök, eller vanlig lök (rensad)
400 gSvamp
2 palsternackor
4 vitlöksklyftor
2 kvistartimjan, eller rosmarin
2 mskVetemjöl
3,5 dlöl, mörk
2 dloxbuljong
Salt
Peppar, malen
smör och olja, till stekning
Potatismos, hemlagat

Gör så här

1
Skär köttet i grova tärningar. Rensa och dela löken i bitar, delikatesslöken kan vara hel. Rensa och dela svampen på mitten om den är stor. Skala och skär palsternackan i jämna bitar.
2
Hetta upp en järngryta (eller annan gryta/hög stekpanna med lock) med lite olja. Krydda köttet väl med salt och peppar och bryn det flera gånger så att allt kött blir ordentligt brynt. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det behövs.
3
Ta upp allt kött ur pannan, tillsätt lite smör/olja och fräs löken. Ta bort löken ur pannan innan du steker svampen och palsternackan. Tillsätt pressad vitlök och rosmarin/timjan. Lägg tillbaka allt i grytan och strö över mjölet. Rör om väl och tillsätt öl och sting. Koka upp grytan under omrörning. Krydda med salt och peppar efter smak.
4
Lägg på locket, låt grytan puttra i ca 2 ½ timme tills köttet har blivit helt mört. Sista timmen kan locket vara halvt på, så att en del av vätskan reduceras.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Biffgryta med öl