Focacciapizza med mozzarella och tomat
Gör en fluffigt frasig focaccia med goda pizzasmaker av tomat! Strö över färsk mozzarella i grova bitar och rikligt med basilika innan servering. Perfekt till utflykt, buffé eller kvällsmys.
Ingredienser
Focaccia
25 gjäst
7 dlvatten
20 gSalt
40 gOlivolja
1 kgvetemjöl
Topping
1 mozzarella
1 burkhela tomater, gärna San Marzano
salt och olivolja
basilika
Gör så här
1
Smula ner jästen fint i mjölet och tillsätt vattnet. Blanda ihop torrjäst och mjöl.
2
Arbeta ihop allt väl innan du tillsätter salt och olja. Fortsätt bearbeta degen i 10 minuter i en matberedare – eller knåda för hand.
3
Smörj en skål väl med olja och lägg degen i skålen. Täck med plastfolie och lägg dessutom en kökshandduk över skålen. Låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur eller över natten i kylen.
4
Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 3-4 lika stora bitar eller gör en stor pizza.
5
Klä en bakplåt eller långpanna med bakplåtspapper och pensla papperet med lite olja. Krama och dra ut degen till ca. 1 cm tjocklek och låt degen vila i ca. 30 minuter, täckt med plastfolie eller en duk.
6
Täck degen med önskad fyllning och grädda pizzan i 230 grader i ca. 25 minuter.
7
Använd goda konserverade tomater som fyllning. Låt tomaterna rinna av ordentligt i ett durkslag innan du mosar dem med fingrarna.
8
Blanda i en skvätt god olivolja och en nypa salt och eventuellt en nypa socker om det behövs. Du kan även tillsätta lite torkad oregano om du vill.
9
Fördela tomatsåsen över pizzabottnen och ringla över lite extra olja. Grädda pizzan i 230 grader i ca. 25 minuter.
10
Strö över färsk mozzarella i grova bitar och rikligt med basilika innan servering.