Ägg Benedict – lyxig frukost eller lätt lunch

Av Lise Finckenhagen

(16)

Vad tycker du?

Ägg Benedict – lyxig frukost eller lätt lunch

Ägg Benedict – servera en riktigt lyxig frukost med perfekt pocherad ägg täckta med krämig hollandaisesås. Tips: Spenaten kan utelämnas och kokt skinka kan ersättas med knaperstekt bacon eller rökt lax.

Ägg benedict är en klassisk rätt med pocherade ägg, hollandaisesås och spenat.
Ägg benedict är en klassisk rätt med pocherade ägg, hollandaisesås och spenat.

Ingredienser

Hollandaisesås

300 gsmör
1 dlVitt vin, torrt
0,5 dlVitvinsvinäger
3 mskschalottenlök, finhackad
8 vitpepparkorn, krossade
3 äggulor
Salt
citronsaft

Pocherade ägg

4 ägg
1 lVatten
4 mskVinäger 7 %, ev. vitvinsvinäger
1 tskSalt

Till servering

4 brödskivor, brioche rostade, alternativt baguette
4 skivorkokt skinka
200 gspenat
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt och peppar
gräslök
chiliflakes

Gör så här

  1. Hollandaisesåsen: Smält smöret på svag värme tills det separeras i fett och vitt mjölkämne. Skumma bort fettet och håll det varmt vid ca. 55 grader. Blanda vin, vinäger, lök och peppar i en liten kastrull och låt det koka in tills ca. 1/2 dl återstår. Pressa reduktionen genom en sil. Överför äggulorna till en skål av glas eller rostfritt stål. Tillsätt reduktionen och vispa kraftigt.
  2. Koka upp en kastrull med vatten. Sänk värmen, ställ skålen över det varma vattenbadet och vispa kraftigt tills skummet blir varmt och tjocknar. Späd försiktigt med det varma fettet under konstant vispning. Börja med några droppar och öka mängden gradvis.
  3. När allt fett har tillsatts och du har en tjock sås, smaka av med salt och några droppar citronsaft om det behövs. Om såsen blivit väldigt tjock, späd med några droppar vatten till lagom konsistens. Såsen ska vara tjock, men inte så tjock att den skär sig.  Ställ såsen på en varm plats tills den ska serveras.
  4. Pochera äggen: Koka upp vatten och tillsätt vinäger och salt. Knäck försiktigt ägget i en kaffekopp. Sänk temperaturen något så att vattnet sjuder men inte kokar. Rör kraftigt i vattnet så att det bildas en virvel i vattnet. Häll försiktigt ägget i vattnet och pochera i 3-4 minuter. Gulan ska vara flytande och vitan fast. Lyft upp ägget med en hålslev och strö över lite flingsalt.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja. Fäst vitlöksklyftan på en gaffel. Lägg spenaten i stekpannan och rör om med vitlöksgaffeln tills spenaten sjunker ihop. Krydda lätt med salt och peppar och häll upp spenaten på en tallrik.
  6. Fördela spenaten och skinkskivorna på det rostade brödet. Lägg på ett pocherat ägg och toppa med sås. Strö över lite peppar, hackad gräslök och en liten nypa chiliflakes.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Ägg Benedict – lyxig frukost eller lätt lunch

Ämnen