Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

Av Godare

(2)

Vad tycker du?

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

En bönburgare som tar det lite tid, men är så värt ”besväret”. Ät tillsammans med dinkelsallad och lite extra chilimajonnäs vid sidan om.

Recept ur boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.

Den här bönburgaren bygger på ett veganskt recept, men du kan lägga till ost, kött, fågel eller fisk om du vill.
Den här bönburgaren bygger på ett veganskt recept, men du kan lägga till ost, kött, fågel eller fisk om du vill.

Ingredienser

Rice’n’beanburger:

1 dlkidneybönor
2 dlråris, röttris
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tskAnis
0,5 tskhavssalt
1 tskpaprikapulver

Rödorange dinkelsallad

3 dldinkelkorn, eller matdinkel
1 tskhavssalt
1 morot
1 rödbeta
1 dlPurjolök, strimlad
3 mskolivolja
3 mskvinäger

Chilimajonnäs

Sojadryck, osötad utan kalcium
2 dlolja, naturell
1 tskSenap, stark
1 mskcitron, färskpressad
1 tskchilifrukt
0,5 tskhavssalt

Persiljepesto

2 dlvalnötter
1 vitlöksklyfta
1 knippepersilja, med stjälkar
1 citron, skal och saft
2 dlolivolja
0,5 tskhavssalt

Vegetarisk

persiljepesto, utesluts
4 skivorlagrad hårdost, läggs till

Plus kött

kidneybönor, utesluts
150 gbiff eller oxfilé, läggs till

Tillbehör

4 hamburgerbröd
0,25 rödlök
4 tomatskivor
4 mskpersiljepesto

Gör så här

  1. Koka riset i 2 liter lättsaltat vatten i cirka 40 minuter eller tills kornen har spruckit. Häll av vattnet och låt riset ånga av i några minuter.
  2. Skala och riv vitlöken. Mal eller krossa anisfröna. Mixa riset med kidneybönor, salt, vitlök, anis och paprikapulver i matberedare till en smet. Lägg över den i en skål och forma fyra hamburgare med blöta händer.
  3. Koka dinkelkornen i 2 liter vatten med salt i cirka 30 minuter. Häll av spadet. Skala morot och rödbeta och riv båda två. Blanda dinkeln med havssalt, morot, rödbeta, purjolök, olja och vinäger.
  4. Dela hamburgerbröden i en över- och en underdel. Rosta bröden i brödrost eller i en het torr panna, i cirka 1 minut på varje sida. Skala och skär löken i tunna skivor.
  5. Stek bönburgarna i en het panna med 2 msk olja i 2–3 minuter på varje sida.
  6. Chilimajonnäs: Mixa sojadryck, olja, senap och citronsaft med stavmixer i en mixerskål tills det blir en tjock majonnäs – det tar cirka 15 sekunder. Mixa i den hackade chilin. Smaksätt med salt och eventuellt mer citronsaft.
  7. Låt helst mandeln ligga i blöt i 1 liter vatten i 8 timmar, med valnötter räcker det med 4 timmar. Det går att strunta i blötläggningen, men tillsätt då 1 dl vatten i receptet. Skala och riv vitlöken. Mixa alla ingredienser i matberedare till önskad konsistens. Smaka eventuellt av med mer salt.
  8. Servering: Bred ut en stor klick persiljepesto på brödets underdel, lägg på en burgare, en tomatskiva och några skivor lök. Lägg en klick majonnäs på brödets överdel och lägg ihop till en burgare. Ät burgaren med dinkelsalladen och mer chilimajonnäs vid sidan om.
  9. Vegetarisk: Lägg osten på burgaren och bred chilimajonnäs på både ovan- och undersidan på brödet. Fortsätt enligt veganreceptet ovan.
  10. Plus kött: Koka riset enligt receptet ovan. Skär eller hacka köttet i små bitar. Mixa ris och kött i matberedare och tillsätt kryddorna. Fortsätt enligt veganreceptet ovan.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs