Kyckling i sötsur sås

Av Lise Finckenhagen

(7)

Vad tycker du?

Kyckling i sötsur sås

Prova wok-klassikern kyckling i sötsur sås! Strö gärna över rostade sesamfrön, knaperstekt vitlök eller hackad koriander vid servering. Här har vi använt squash, morötter, salladslök och vattenkastanjer men det går bra att byta mot dina favoriter.

Kyckling i sötsur sås
Kyckling i sötsur sås

Ingredienser

600 gKycklingfilé, eller kycklinglårfilé
2 mskSoja
1 mskmajsstärkelse
0,25 tskBakpulver, kan utelämnas
1 tskolja, kan utelämnas
3 vitlöksklyftor
1 mskingefära, finriven eller finhackad
1 röd chili
1 gul paprika
1 röd paprika
1 Lök
0,25 ananas
150 gsockerärter
Olja, neutral, till stekning
ris, kokt, till servering

Sås

0,75 dlKetchup
0,5 dlVinäger 7 %
3 mskSocker
0,5 dlananasjuice
0,5 dlKycklingfond, utspädd, eller vatten
Soja
1 mskmajsstärkelse

Gör så här

  1. Skär kycklingen i tunna skivor tvärs över fibrerna i köttet.
  2. Blanda kycklingen med sojasås, bakpulver, maizena och olja. Låt det marinera medan du förbereder resten, gärna 20 minuter.
  3. Finhacka vitlöken eller skär den fint. Rensa chilin från frön och finhacka den eller skär den fint. Rensa och skär paprika, lök och ananas i jämna bitar. Rensa och dela sockerärterna på mitten.
  4. Rör ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud såsen i några minuter. Om såsen verkar för tjock kan du tillsätta en skvätt vatten eller ananasjuice.
  5. Använd en wok eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt lite olja och stek kycklingen snabbt på hög värme. Lägg inte för mycket åt gången i pannan. Inga bitar ska ligga ovanpå varandra, så stek hellre i flera omgångar och lägg upp kycklingen på en tallrik vartefter den steks. Tänk på att kycklingen ska värmas igen i såsen så stek den inte för länge.
  6. Hetta upp pannan på nytt och woka paprika och lök under omrörning tills grönsakerna är knappt mjuka. Tillsätt vitlök, ingefära och chili under stekningen. Tillsätt ananas och sockerärter och stek vidare under omrörning i ytterligare 30 sekunder.
  7. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och häll över såsen. Rör ihop allt väl och låt det koka upp ordentligt. Servera direkt!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kyckling i sötsur sås