Pasta alla Gricia – klassiskt italienskt med pancetta

Av Nina Kindbro

Vad tycker du?

Pasta alla Gricia – klassiskt italienskt med pancetta

(128)

Pasta alla Gricia är en typisk klassisk italiensk pastarätt. Den kan säkert lagas på lika många sätt som det finns italienare. Här har vi använt pancetta i bit men det fungerar med skivad pancetta eller varför inte prova den lite ovanligare griskinden.

Prova en riktigt klassisk italiensk pastarätt med smakrik pancetta.

Ingredienser

Ingredienser

400 g
pasta
150 g
pancetta, i bit
1 msk
olja
1 dl
torrt vitt vin
0.5 dl
pastavatten
100 g
pecorino, riven
Salt och svartpeppar

Gör så här

1
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt och koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
2
Skär pancetta i mindre bitar och stek kripsigt i olja.
3
Ta upp pancettan och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Behåll fettet i stekpannan.
4
Häll vinet i stekpannan med fettet och låt småkoka i 2–3 minuter så att alkoholen försvinner.
5
Häll av pastavattnet men spara några deciliter. Häll pastan och lite av det sparade pastavattnet i stekpannan och rör om. Använd mer pastavatten om det blir för torrt.
6
Smaka av med salt och peppar och strö över riven pecorino.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Penne vodka – pastarätten med sting

  2. Pastagratäng med kyckling och broccoli

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Italiensk mat
    4. Pasta
decoration divider

Kött

Visa alla

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Kryddrökt fläskfilé

Fläskfilé i sötsur sås

Renskavsburgare med skogssvamp