Pasta alla Gricia – klassiskt italienskt med pancetta
Pasta alla Gricia är en typisk klassisk italiensk pastarätt. Den kan säkert lagas på lika många sätt som det finns italienare. Här har vi använt pancetta i bit men det fungerar med skivad pancetta eller varför inte prova den lite ovanligare griskinden.
Ingredienser
Ingredienser
400 g
pasta
150 g
pancetta, i bit
1 msk
olja
1 dl
torrt vitt vin
0.5 dl
pastavatten
100 g
pecorino, riven
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt och koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
2
Skär pancetta i mindre bitar och stek kripsigt i olja.
3
Ta upp pancettan och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Behåll fettet i stekpannan.
4
Häll vinet i stekpannan med fettet och låt småkoka i 2–3 minuter så att alkoholen försvinner.
5
Häll av pastavattnet men spara några deciliter. Häll pastan och lite av det sparade pastavattnet i stekpannan och rör om. Använd mer pastavatten om det blir för torrt.
6
Smaka av med salt och peppar och strö över riven pecorino.