Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter

Av Godare

Vad tycker du?

Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter

(4)

Det här är som en variant på kokt torsk med äggsås, men med helt annan feeling.

– Jag gillar att ställa fram hela formen på bordet, då håller sig maten varm längre och alla plockar en bit i taget, säger kocken Tommy Myllymäki.

Torsken går såklart att byta ut mot annan fast vit fisk. Det går att förbereda såsen redan dagen innan och bara koka upp den snabbt vid servering – men i så fall måste den kylas ner snabbt i isvatten så den inte förlorar färg och blir grå.

Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).

Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter.

Ingredienser

Ingredienser

400 g
Torsk, i mindre bitar
4
gula lökar, färska, ansade och delade i halvor eller klyftor
4
ägg
50 g
babyspenat
12 blad
Dragon
Smör , till stekning
Salt

Dragonsås

1
Gul lök, skalad och skivad
2 tsk
Fänkålsfrö
2 dl
torrt vitt vin
1 msk
Vitvinsvinäger
2 dl
kycklingbuljong
3 dl
vispgrädde
1 kruka
färsk dragon, plockade blad
10 g
Spenat
10 g
Bladpersilja, plockad
50 g
Smör
Smör , till stekning
Salt

Gör så här

1
Dragonsås: Fräs lök och fänkålsfrö i smör på låg värme tills löken är mjuk. Tillsätt vin och vinäger och koka ihop tills cirka 1 dl återstår.
2
Tillsätt buljong och koka ihop tills hälften är kvar. Tillsätt grädde och koka några minuter. Smaka av med salt. Häll upp såsen i en blender och tillsätt dragon, spenat, bladpersilja och 50 g smör.
3
Mixa till en slät grön sås. Det räcker inte med 30 sekunder utan det tar cirka 1–2 minuter att mixa såsen helt slät. Sila såsen genom finmaskig sil och smaka av en gång till. Värm och mixa såsen skummig med stavmixer vid servering.
4
Koka den färska löken 1 minut i saltat vatten.
5
Koka äggen från kallt vatten och mät tiden från det att det kokar. Koka dem 5 1/2 minuter. Kyl ner och skala äggen, låt stå i rumstemperatur fram till servering.
6
Krydda torsken med salt och låt stå och dra en stund.
7
Fräs spenaten snabbt i smör så den faller ihop. Lägg spenat, torsk och lök i en ugnsfast form. Ställ in formen och ånga i ugn eller baka i ugn om du inte har ånga.
8
Tider: 100 grader ånga: cirka 5–8 minuter, tills fisken är klar. 120 grader varmluft: cirka 10–15 minuter, tills fisken är klar.
9
Ta ut ur ugnen och toppa med sås, dragon och halverade ägg.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    ”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

  2. Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

  3. ”Det är grymt gott och lätt”

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Matsmarta onsdag
    3. Torsk
    4. Fisk
decoration divider

Matsmarta onsdag

Visa alla

Melonkulor med wasabi och sesam

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås

Mumsig och mättande wrap med bönor

Ljuvlig lättlagad linssoppa