Glutenfria och laktosfria semlor

Av Godare

(15)

Vad tycker du?

Glutenfria och laktosfria semlor

Bjud på goda semlor fria från gluten och laktos – en semmelbulle alla kan njuta av. Med det här receptet blir de riktigt goda och saftiga.

Recept av Hembakningsrådet och Svenska Celiakiungdomsförbundet

Glutenfria semlor – en semla för alla!
Glutenfria semlor – en semla för alla!

Ingredienser

Degen

75 gSmör, laktosfritt
3 dlmjölk, laktosfri
1 mskströsocker
50 gJäst
1 ägg
400 gMjölmix, glutenfri

Tillsätt sedan

50 gSmör, rumsvarmt (laktosfritt)
0,75 dlströsocker
1,5 tskKardemumma, stött
1 uppvispat ägg, eventuellt

Fyllning och garnering

vispgrädde, laktosfri
150 gMandelmassa
Florsocker

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga degingredienser och arbeta samman ordentligt. Låt jäsa under bakduk cirka 50 minuter.
2
Rör samman smör, socker och kardemumma och häll blandningen i smeten. Arbeta samman på nytt. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut i bullformar på en plåt.
3
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
4
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
5
Låt bullarna kallna. Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och lägg tillbaka det i bullarna.
6
Vispa grädden. Klicka i vispgrädde och lägg på lock. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Njut!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Glutenfria och laktosfria semlor

Läs vidare