Glutenfria och laktosfria semlor

Av Godare

Vad tycker du?

Glutenfria och laktosfria semlor

(15)

Bjud på goda semlor fria från gluten och laktos – en semmelbulle alla kan njuta av. Med det här receptet blir de riktigt goda och saftiga.

Recep av Hembakningsrådet samt svenska Celiakiungdomsförbundet

Glutenfria semlor – en semla för alla!

Ingredienser

Degen

75 g
Smör, laktosfritt
3 dl
mjölk, laktosfri
1 msk
strösocker
50 g
Jäst
1
ägg
400 g
Mjölmix, glutenfri

Tillsätt sedan

50 g
Smör, rumsvarmt (laktosfritt)
0.75 dl
strösocker
1.5 tsk
Kardemumma, stött
1
uppvispat ägg, eventuellt

Fyllning och garnering

vispgrädde, laktosfri
150 g
Mandelmassa
Florsocker

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga degingredienser och arbeta samman ordentligt. Låt jäsa under bakduk cirka 50 minuter.
2
Rör samman smör, socker och kardemumma och häll blandningen i smeten. Arbeta samman på nytt. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut i bullformar på en plåt.
3
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
4
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
5
Låt bullarna kallna. Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och lägg tillbaka det i bullarna.
6
Vispa grädden. Klicka i vispgrädde och lägg på lock. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Njut!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Bjud på hemgjord originalsemla

  2. Semmeldagen – här är dom populäraste recepten

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Glutenfritt
    3. Semlor
    4. Efterrätter
    5. Laktosfritt
decoration divider

Glutenfritt

Visa alla

Kokosgröt med nötter och färska bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!

Bästa glutenfria kladdkakan - mums!

Glutenfria snabba muffins