Stekt sill med potatismos, lingon och brynt smör
Stekt sill är en riktig superklassiker. Servera nystekt med potatispuré, brynt smör och lingon – det blir fantastiskt gott. Recept ur Tareq Taylors kokbok ”Favoriter”.
Ingredienser
1 kgFärsk Sillfilé, utan ryggfena
600 gpotatis, mjölig sort
2 dlCrème fraiche
1 citron, det rivna skalet
0,5 citron, pressad saft
1 dlpersilja, färsk, grovhackad
Salt
Smör , brynt
rårörda lingon
Till panering
2 dlRågmjöl
2 dlskorpmjöl
Salt
100 gsmör
1 dlSolrosolja
rårörda lingon
225 gLingon
100 gströsocker
Gör så här
1
Tvätta lingonen och ta bort eventuellt skadade bär. Blanda bär och socker. Låt bären stå i rumstemperatur tills de saftar till sig (1-2 timmar). Rör om då och då. Slå upp på steriliserade burkar och förvara mörkt och svalt.
2
Skala och koka potatisen. Mosa och blanda med crème fraiche, citronskal, citronsaft och persilja. Salta efter smak.
3
Blanda rågmjöl och skorpmjöl. Lägg ihop filéerna insida mot insida och panera. Salta och stek i smör och olja.
4
Servera den stekta sillen med potatispuré, brynt smör och rårörda lingon. Himmelskt.