Pho med hemmagjord buljong
Hemlagad buljong höjer den vietnamesiska nudelsoppan pho till en ny nivå. Här får oxbringa gosa ihop sig med olika smaksättare som stjärnanis, nejlika, och ingefära. Tillsammans med nudlar och mört nötkött blir detta en soppa du sent ska glömma!
Ingredienser
Ingredienser
1,5 kgOxbringa, med ben
3 lvatten
2 tskSalt
1,5 Gul lök
3 cmingefära
3 stjärnanis
5 kryddnejlikor
1 tskfänkålsfrön
1 tskkorianderfrön
2 kardemummakapslar, svart
2 kanelstänger, 5 cm
2 tskfarinsocker
4 mskfisksås
Till servering
100 gböngroddar, sojabönsgroddar
4 Salladslökar
300 gnötkött, mört
200 grisnudlar
färsk koriander
thaibasilika, kan utelämnas
Lime, i klyftor
hoisinsås
srirachasås
Gör så här
1
Skölj oxbringan ordentligt i rinnande kallt vatten, skölj bort alla rester av blod och spån. Lägg den i en stor kastrull. Häll över tre liter kallt vatten och strö över saltet. Koka långsamt upp och låt sjuda i en minut. Sänk värmen och ta bort alla tecken på smuts, skum och föroreningar som har samlats på ytan. Fyll på med vatten så att du är tillbaka till utgångspunkten (ca. tre liter).
2
Dela löken på mitten och "bränn" snittytan i en torr het järnpanna. Tvätta ingefäran väl och ge den några rejäla slag med en köttklubba eller liknande. Rosta stjärnanis, kryddnejlika, kanel, koriander, fänkålsfrön och kardemumma i en torr och varm kastrull. Rosta tills det doftar aromatiskt, men var noga med att det inte bränns. Tillsätt löken, ingefäran, de rostade kryddorna och sockret i grytan med köttet. Låt buljongen sjuda/puttra (inte koka) i minst tre timmar, gärna 5-6, eller tills buljongen är aromatisk och köttet är helt mört.
3
Lyft ur köttet och täck det med folie så att ytan inte torkar ut. Sila buljongen genom en fin sil, sila den två gånger och använd kaffefilter en sista gång för att få den så klar som möjligt. Mät upp och häll buljongen i en ny kastrull, det ska nu bli ca. 1,5 l färdig buljong (är det mer låter du den koka in mer, är det mindre än 1,2 l kan du tillsätta vatten). Koka upp och smaka av med fisksås och eventuellt lite mer socker.
4
Rensa oxbringan från ben och senor och skär köttet i tunna skivor tvärs över köttets fibrer. Skär även det råa köttet i tunna skivor.
5
Förbered/koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka salladslöken. Värm böngroddarna lite snabbt i kokande vatten. Rensa och dela pak choy i klyftor. Skölj väl mellan bladen.
6
Fördela nudlar, böngroddar, kål, kött (kokt och rått), salladslök, färsk koriander och thaibasilika i djupa varma tallrikar. Slå över den kokheta buljongen. Serveras med hoisinsås, sriracha, lime och extra örter bredvid.