Bärpaj med creme caramel fyllning

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Bärpaj med creme caramel fyllning

Den här gyllene pajen med blåbär och hallon är perfekt om du gillar både bär och brylépudding! Tips: lägg en bit bakplåtspapper över pajens botten innan gräddning och fyll med torkade ärtor, på så sätt håller skalet garanterat formen. Ta bort ärtorna innan du har på fyllningen.

Bärpaj med creme caramel fyllning

Ingredienser

mördeg

125 gSmör , kallt, tärnat
250 gvetemjöl
100 gflorsocker
1 ägg

fyllning

1,5 dlmjölk
3 dlgrädde
4 ägg
130 gsocker
250 färska bär, färska blåbär och/eller hallon

Gör så här

1
Kör smör, mjöl och florsocker i en snabbmixer tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop allt till en deg. Degen ska arbetas så lite som möjligt för att förhindra att den drar ihop sig under gräddningen. Ta degen ur maskinen och slå in den tätt i plastfolie. Låt mördegen vila i kylen minst en timme innan användning.
2
Kavla ut degen till en rundel och klä bakformen med smördegen. Kläm försiktigt fast degen nära och lite över kanten. Rulla över kaveln så att du blir av med överskottsdegen.
3
Nagga bottnen lätt med en gaffel och låt degen vila i kylen i 30 minuter innan gräddning.
4
Värm ugnen till 180 grader varmluft. Grädda botten i mitten av ugnen i 20 - 30 minuter.
5
Om det finns hål eller sprickor i den färdiggräddade bottnen kan dessa tätas med lite av den överblivna mördegen.
6
Vispa ihop mjölk, grädde, ägg och socker. Strö bären över den förgräddade bottnen.
7
Häll försiktigt över äggsmeten och grädda tårtan i mitten av ugnen i ca. 45 minuter tills blandningen har satt sig och fått en gyllene yta.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Blåbärspaj med pistagenötter

  2. (1)

    Superenkel paj med hyvlat smör

  3. (1)

    Hallonpaj med mascarponekräm

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Paj
    3. Bakverk

Paj

Visa alla
(1)

Sparrispaj med bacon

(1)

Blåbärspaj med pistagenötter

(1)

Pumpapaj med kokos

(1)

Smulpaj med jordgubbar