Grekiskt lammlår med mosad potatis

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Grekiskt lammlår med mosad potatis

Man sliter inte ut sig när man tillagar lammet på det här långsamma sättet. Resultatet är en "faller av benet och smälter i munnen"-upplevelse som verkligen är värd den minimala ansträngningen. Strö över smulad fetaost och hackad persilja och servera med mosad potatis och tzatziki.

Grekiskt lammlår med mosad potatis

Ingredienser

1 lammlägg, 2,5 - 3 kg
10 vitlöksklyftor
0,5 citron
timjankvistar, färska
1 mskoregano, hackad, färsk eller torkad
Olivolja
4 dllammfond, ev. äppeljuice, vitt vin eller vatten
salt och malen peppar
150 gfetaost
1 dlPersilja , finhackad

Mosad potatis

800 gsmå potatisar
6 mskolivolja
0,5 citron
2 vitlöksklyftor
2 kvistarrosmarin, eller timjan
Flingsalt

Gör så här

1
Gnid in köttet med lite olja, salt och peppar. Bryn köttet väl på alla sidor i en stor het stekpanna (det upplevs visserligen som lite klumpigt, men vänd och bryn läggen efter bästa förmåga). Lyft över köttet i en lämplig ugnsfast form med höga kanter.
2
Krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven och fördela vitlök och timjan över och under lammläggen. Ringla lite extra olja över köttet och pressa över saften från citronen. Strö över oregano och täck formen väl med aluminiumfolie (se till att det är helt tätt). Stek lammläggen i ugnen i 120 grader i 5-7 timmar. Köttet ska bli så mört att det faller av benet.
3
Häll över all sky från formen (med vitlök och allt) i en kastrull och låt koka tills ca. halva mängden återstår. Pressa såsen genom en sil (mosa vitlöken genom silen). Smaka av med salt och peppar.
4
Tvätta och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa potatisen grovt med en gaffel, med eller utan skal. Lägg över potatismoset i en ugnsform eller liknande. Ringla över olivolja och citronsaft. Krydda med salt och tillsätt pressad vitlök och örter. Grädda potatisen i 220 grader i ugnen tills den är gyllene och spröd i kanterna.
5
Strö smulad fetaost och finhackad persilja över lammläggen före servering. Serveras med lammsky, mosad potatis, grekisk sallad och gärna lite tzatziki.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Grekisk hamburgare med tzatziki

  2. (1)

    Bakad fläsksida med krondillsmajo­nnäs

  3. (1)

    Sidfläsk med kålrotsmos

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Lamm

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål