Färska kåldolmar med köttfärs

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Färska kåldolmar med köttfärs

Fyllda med köttfärs, ingefära, vitlök och goda kryddor blir de här färska kåldolmarna en riktig smaksensation till middag.

Ett tips är att göra sås på stekskyn från kåldolmarna. Jämna ut den med en smör- och mjölblandning och justera smaken med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Färska kåldolmar med köttfärs

Ingredienser

Ingredienser

12 stora kålblad, från t ex vitkål
500 gköttfärs, gärna blandfärs
1,5 tskSalt
1 ägg
1,5 mskingefära, finriven
1 vitlöksklyfta, riven
1 Schalottenlök, stor och finhackad
malen peppar
0,25 tskmuskotnöt
0,25 tskkryddpeppar
2 dlmjölk, kall
2 mskpersilja, hackad (kan uteslutas)
1 mskdragon, hackad (kan uteslutas)
2,5 dlOxfond, eller buljong

Topping

smör
dragon, färsk

Gör så här

1
Använd en matberedare för att göra färsen. Kör färsen med saltet så den blir lite seg. Blanda i ägg, potatismjöl, ingefära, vitlök, schalottenlök och kryddor. Späd med kall mjölk, lite i taget. Blanda till sist ner hackad persilja och dragon.
2
Dra försiktigt isär kålbladen. Om kålbladen är väldigt stora kan de delas i två. Skär bort den grova stjälken. Koka kålbladen i välsaltat vatten i 1-2 minuter. Kyl i iskallt vatten och låt kålbladen rinna av ordentligt på en kökshandduk.
3
Lägg en rejäl sked fyllning på varje kålblad och packa ihop som ett litet paket. Smörj en ugnsform med lite smör och lägg kålrullarna tätt i formen så att de inte faller ut.
4
Häll över het buljong och lägg en liten klick smör på varje rulle. Strö över lite färsk dragon och grädda kåldolmarna i ugnen i 200 grader i ca. 20 minuter.
5
Tips: Gör såsen på fonden/stekskyn från kåldolmarna: Jämna ut den med en smör- och mjölblandning och gärna en skvätt grädde. Justera smaken med salt, peppar och några droppar citronsaft. Tillsätt hackad persilja och dragon innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Kalvstek med gräddsås

  2. (1)

    Spagetti à la Capri

  3. (1)

    Sparris och mozzarella i lufttorkad skinka

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Smårätter
    3. Middagstips

Smårätter

Visa alla
(1)

Kantarelltoast med bacon

(1)

Marinerad parmesanost

(1)

Honungsrostade nötter

(1)

French toast med banan och choklad