Färska kåldolmar med köttfärs
Fyllda med köttfärs, ingefära, vitlök och goda kryddor blir de här färska kåldolmarna en riktig smaksensation till middag.
Ett tips är att göra sås på stekskyn från kåldolmarna. Jämna ut den med en smör- och mjölblandning och justera smaken med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Ingredienser
- 12 stora kålblad, från t ex vitkål
- 500 gköttfärs, gärna blandfärs
- 1,5 tskSalt
- 1 ägg
- 1,5 mskingefära, finriven
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 Schalottenlök, stor och finhackad
- malen peppar
- 0,25 tskmuskotnöt
- 0,25 tskkryddpeppar
- 2 dlmjölk, kall
- 2 mskpersilja, hackad (kan uteslutas)
- 1 mskdragon, hackad (kan uteslutas)
- 2,5 dlOxfond, eller buljong
Topping
- smör
- dragon, färsk
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.