Av Fabian Olli Johansson

Blåmusselgryta

Av Fabian Olli Johansson

(1)

Vad tycker du?

Blåmusselgryta

Kocken Fabian Olli Johanson lagar en härlig blåmusselgryta som är en grönare variant av den klassiska moules mariniere. Här sätter chili, fänkål och persilja kryddningen.

Ingredienser

1 nätblåmusslor, färska
6 dltorrt vitt vin, alternativt en god torr äppelcider
1 dlvispgrädde
25 gSmör
2 selleristjälkar
0,5 Purjolök
1 fänkål, spara fänkålsdillen som garnering
0,5 grön chili
1 vitlöksklyfta
2 kvistartimjan
1 lagerblad
1 tskFänkålsfrön, malda
1 knippepersilja
70 gBladspenat
surdegsbaguette
Blåmusselgryta med selleri och spenat.

Gör så här

1
Tvätta musslorna i kallt vatten och avlägsna synligt skägg med hjälp av en skalkniv. Kasta alla redan öppna musslor. Låt musslorna ligga i kallt vatten tills det är dags.
2
Snitta purjolöken på längden så att alla lager syns tydligt, Spola bort eventuell jord och smutts under rinnande vatten. Skär purjolök, vitlök, selleri och chili tunt.
3
Hetta upp en rymlig, tjockbottnad gryta på medelvärme. Tillsätt en duktig skvätt olivolja samt smör. Gå därefter i med grönsakerna tillsammans med timjan och lagerblad.
4
Varken lök eller sellerin ska få färg, de ska endast svettas och bli något mjuk. Därför är det viktigt att röra runt med jämna mellanrum. Häll av vattnet från musslorna. Maxa värmen på spisplattan, gå i med musslorna, skaka grytan lite försiktigt och tillsätt sedan vinet. Förslut grytan med ett lock och låt musslorna koka i ungefär 3 - 5 minuter eller tills att alla skal har öppnats, inte längre än så. Fiska upp musslorna med en hålslev och lägg över i serveringsskålar.
5
Sänk åter spisplattan till medelvärme. Tillsätt grädden och låt soppan koka ner tills att två tredjedelar kvarstår. Mixa därefter musselsoppan med spenat och hälften av persiljan till en helt slät och ljusgrön sås. Smaka av med lite citronsaft, salt och svartpeppar.
6
Häll rikligt med sås över musslorna. Garnera med finhackad gräslök, persilja och fänkålsdill.
7
Servera musselgrytan med varm surdegsbaguette för optimal känsla!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (2)

    Fabbes gröna sparrissoppa

  2. (6)

    Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fabian Olli Johanson – Kock
    3. Skaldjur
    4. Soppa

Fabian Olli Johanson – Kock

Visa alla
(3)

Pizza med körsbärstomat, sardeller och burrata

(2)

Pizza med rabarberkompott, burrata och rostad pistage

(2)

Fabbes gröna sparrissoppa

(6)

Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.