Så gör du de söta äppelrosor

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Så gör du de söta äppelrosor

De söta äppelrosorna är läckra, små bakverk som har spridit sig som en löpeld på nätet. Efter lite övning är det bara att låta de superromantiska små äppelbakelserna växa fram och kom ihåg att ingen ros är den andra lik.

Äppelrosor är söta både i smak och i utseende.
Äppelrosor är söta både i smak och i utseende.

Ingredienser

4 arksmördeg, fryst
3 äpplen
4 mskaprikossylt
0,5 citron, juicen
Kanel
vetemjöl, för rullning
Florsocker, till garnering

Gör så här

1
Tina smördegsarken på köksbänken. Dela äpplena på mitten och ta bort kärnhuset. Pressa citronsaften i en skål och tillsätt 1 dl kallt vatten. Skär äpplena i tunna skivor (tjocka skivor spricker/går sönder när de ska kavlas till rosor) och lägg äppelskivorna i citronvattnet.
2
Kavla ut smördegsarken till ca. 12 x 24 cm och dela varje ark i mitten på längden så att varje smördegsremsa mäter cirka 6 x 24 cm. Smörj smördegsremsorna med ett tunt lager aprikossylt och strö över lite kanel.
3
Häll äppelskivorna i en sil och låt dem droppa av ordentligt. Gör en ros i taget. Lägg äppelskivor längs ena långsidan av smördegen. Skivorna ska läggas så att skalsidan ligger halvvägs utanför smördegskanten samtidigt som skivorna överlappar varandra. Vik nedre delen av smördegen över toppen och halvvägs upp på äppelklyftorna så att en fin äppelkant sticker ut.
4
Börja i ena änden och rulla försiktigt samtidigt som du ser till att äppelskivorna sitter på plats. Lägg äppelrosen direkt i en smord muffinsform så att den behåller formen. Fortsätt så tills du gjort alla rosorna och grädda dem mitt i ugnen i 190 grader i ca. 40 minuter, eller tills degen är genomstekt. (Om äppelklyftorna blir väldigt mörka kan du täcka rosorna med lite löst sittande aluminiumfolie under stekningen.)
5
Strö lite florsocker över de nygräddade rosorna och servera dem med lite glass bredvid.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Så gör du de söta äppelrosor