Kimchi – så gör du den koreanska delikatessen

Av Godare

Vad tycker du?

Kimchi – så gör du den koreanska delikatessen

(43)

Kimchi är en traditionell, koreansk, fermenterad rätt, ofta gjord på salladskål. I Sydkorea serveras kimchi till nästan allt, fukost, lunch och middag. Den passar extra bra till rätter med strimlat kött men också vegetariska alternativ.

Kimchi

Ingredienser

Ingredienser

1.5 kg
Salladskål
1.5 dl
Salt, utan jod
250 g
Rättika
2 msk
ingefära, finriven färsk
3 msk
vitlök, finriven
3 dl
Purjolök, finhackad
5 msk
chilipeppar
1 msk
Socker
1 msk
Fisksås

Gör så här

1
Halvera salladskålen på längden och lägg den med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen. Använd salt utan jod eftersom jod hämmar bakterierna och det vill vi inte med kimchin.
2
Häll på vatten så att det täcker helt. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
3
Skölj bort allt överflödigt salt från kålen. Låt rinna av i ett durkslag.
4
Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
5
Gnid in blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
6
”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en lagom stor burk med tättslutande lock eller i en plastpåse. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter kimchin i kylen 5–7 dagar. Innan servering skär du kålhalvorna i breda strimlor tvärs över.
7
Förvara den färdiga kimchin mörkt och kallt så kan den klara sig i två månader.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Chimichurri – fräsch och färgstark sås

  2. Så fixar du fluffiga amerikanska pancakes

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
decoration divider

Tillbehör

Visa alla

Blomkålscouscous

Jordgubbssalsa med mango

Nypotatis med gräddfil och bacon

Gräddgratinerad mandelpotatis