Naanbröd – så bakar du de goda bröden

Av Nina Kindbro

(180)

Vad tycker du?

Naanbröd – så bakar du de goda bröden

Naanbröd – det goda brödet du får på indiska restauranger går utmärkt att baka hemma. Yoghurten ger den där speciella smaken som naanbröd ska ha. Krydda gärna brödet med kummin eller bred på vitlökssmör.

Naanbröd, perfekt till en kryddig gryta.
Naanbröd, perfekt till en kryddig gryta.

Ingredienser

1 tsktorrjäst
1,75 dlVatten
1 tskSalt
1 tskSocker
1 krmBakpulver
5 dlvetemjöl special
2 mskMatolja
2,5 mskyoghurt
Smör , smält, kan uteslutas

Gör så här

1
Värm vattnet till 38-40 grader och rör ut jästen i det. Blanda alla torra ingredienser i en degbunke och rör i olja och yoghurt. Tillsätt jästvattnet och blanda till en smidig deg.
2
Låt degen jäsa under duk i cirka 2–3 timmar (ju varmare i rummet, desto kortare jästid) till dubbel storlek.
3
Sätt på ugnens grillfunktion och högsta värme. Ställ in plåten i ugnen så den blir riktigt varm.
4
Knåda degen på mjölad bänk och dela den i sex bitar. Kavla varje bit till en cirka 20 centimeter lång oval.
5
Ta ut den varma plåten och lägg på bakpapper och två degovaler. Grädda i 2–5 minuter så bröden får fin färg och jäser upp. Grädda resten av bröden. Täck färdiga bröd med en kökshandduk så de inte torkar. Om du vill penslar du på smält smör när du tar ut bröden ur ugnen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Naanbröd – så bakar du de goda bröden