Banoffee paj – recept på god bananpaj
Banoffe paj är en mumsig paj med bananer, kolasås och grädde. Ett enkelt recept som passar utmärkt för födelsdagsfikat eller som efterrätt.
Ingredienser
Ingredienser
20
digestivekex, 400 g
175 g
Smör, mjölkfritt
Kolasås
1.5 dl
strösocker
1.5 dl
ljus sirap
1 dl
sojamjölk
50 g
Smör
Fyllning
2 dl
Laktosfri Vispgrädde, använd en klick och spara resten till toppingen
2 msk
strösocker
1 tsk
Vaniljsocker
Topping
3
Bananer
1 dl
jordnötter
50 g
Mörk choklad
Kakao, eventuellt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor och smält smöret. Blanda smulor och smör och tryck sedan ut blandningen i en pajform. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
2
Nu till kolasåsen. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i cirka 10 minuter tills kolasåsen har tjocknat något och fått en nötigt brun färg. Häll över såsen i en skål, låt den svalna helt.
3
Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner en stor klick vispad grädde i kolasåsen och bred sedan ut blandningen i botten av pajskalet.
4
Skiva bananerna och lägg de över kolasåsen. Strö över jordnötterna och klicka eller spritsa på resterande grädde. Riv den mörka chokladen och dekorera pajen med den.
5
Pudra eventuellt över lite kakao.