Smörgåstårta med skaldjur

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Smörgåstårta med skaldjur

En vacker smörgåstårta fylld med skalade räkor, kräftstjärtar, kokt kungskrabba och rom. Tårtan kan även göras på bara räkor. Använd färska eller frysta, men inte räkor i lag.

Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta med skaldjur

Ingredienser

200 gphiladelphiaost
1 dlmajonnäs
3 dlCrème fraiche
800 gskaldjur, skalade räkor, kräftstjärtar, kokt kungskrabba
2 ägg, hårdkokta och hackade
1 rödlök, medelstor och finhackad
0,5 fänkål, ta bort den hårda stjälken
50 gIshavsrom, eventuellt löjrom
1 knippedill, litet, hackat
Salt
Peppar, mald
1 långfranska
groddar, eller ätbara blommor (som dekoration)

Gör så här

  1. Rör ihop ost, majonnäs och 1/3 crème fraîche till en slät och jämn, tjock kräm.
  2. Hacka skaldjuren grovt och blanda ner dem i krämen. Tillsätt ägg, rödlök, fänkål, rom och dill. Rör ihop det och krydda blandningen med salt och peppar.
  3. Skär bort kanten från brödet. Klä ringen i en kakform med bakplåtspapper och lägg den på fatet du ska servera kakan på. Skär stora skivor (1–1,5 cm tjocka) längs med brödet.
  4. Täck botten med brödskivor och skär till skivorna så att de passar. Bred över hälften av skaldjurskrämen och täck med ett nytt lager bröd. Bred över resten av krämen och täck med bröd.
  5. Täck tårtan med plastfolie och ställ den i kylen fram till servering.
  6. Vispa resten av crème fraichen till en tjock kräm. Lyft av formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
  7. Bred vispad crème fraîche över toppen och sidorna på tårtan och garnera med groddar eller ätbara blommor.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Smörgåstårta med skaldjur