Grekisk hamburgare med tzatziki
Testa en variant på hamburgare fylld med grekiska smaker! Grillade lammburgare, krämig zucchini, squash och tomat som serveras i varma pitabröd med hemmagjord tzatziki. Toppa med svarta oliver, smulad fetaost och rödlök.
Ingredienser
Burgare
550 glammkött, malet
1 ägg, lätt uppvispat
2 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
1 tskspiskummin, malen eller krossad
0,5 tskmynta, torkad
4 mskbladpersilja , hackad
1,5 tskSalt
malen peppar
Tzatziki
1 gurka
2 dlgrekisk yoghurt, naturell
3 vitlöksklyftor
2 mskolivolja, extra virgin
0,5 citron
0,5 tskmynta, torkad
2 mskKoriander, hackad (eller bladpersilja)
Salt
malen peppar
Tillbehör
1 Aubergine, medelstor
1 squash, medelstor
1 tomat, stor
1 rödlök
100 gsvarta oliver
100 gfetaost
4 pitabröd
Olivolja
Gör så här
1
Burgare: Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Ta lite olja på händerna och forma degen till fyra hamburgare.
2
Tzatziki: Dela gurkan på längden och skrapa ur den mjuka kärnan med en tesked. Riv gurkan på ett rivjärn. Blanda ihop yoghurt, gurka, vitlök, olivolja och örter. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
3
Skär aubergine, squash och tomat 0,5-1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med lite olja och grilla dem på hög värme tills de är mjuka. Tomatskivorna kan du bara grilla snabbt på båda sidor. Ringla lite extra olja över de grillade grönsakerna och strö över lite salt och malen peppar.
4
Grilla burgarna på hög värme, 4-5 minuter på varje sida.
5
Värm pitabröden och fyll dem med tzatziki, lammburgare och grillade grönsaker. Toppa med smulad fetaost, oliver och finskuren rödlök.