Shawarma med tahinidressing

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Shawarma med tahinidressing

Vill du bjuda på något som överraskar? Testa då den här selleri-shawarman med tahinidressing! Selleriroten får briljera med sin fylliga, söta, nötiga, och eleganta smak. Servera på varmt bröd med tomater, inlagd lök, hackade örter och dressing.

Shawarma med tahinidressing

Ingredienser

2 rotselleri, medelstora
80 gsmör
2 mskOlja, neutral
2 vitlöksklyftor
0,5 tskKanel, mald
0,5 tskkryddpeppar, mald
1,5 tskkorianderfrön
2 tskspiskummin, krossad
0,5 tskkardemumma
0,5 tsktorkad chili, krossad
0,5 tsksvartpeppar, mald
1 tskSalt
1 kvistrosmarin

Tahinidressing

2 dltahini
2 mskcitronsaft
2 vitlöksklyftor, mosade eller finhackade
Salt
1,5 dlvatten, iskallt

Till servering

tomater
inlagd rödlök
rädisor
Persilja , och/eller koriander
pitabröd, eventuellt tunnbröd eller libabröd

Gör så här

1
Värm ugnen till 185 grader.
2
Skala rotsellerin (försök att bevara dess naturliga form). Skär sellerin i jämna tunna skivor, ca 3 mm tjocka.
3
Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt olja, vitlök och resten av kryddorna. Låt det puttra ordentligt i 10-15 sekunder under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
4
Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Gnid in selleriskivorna med kryddsmöret och lägg dem på bakplåtarna (skivorna kan överlappa varandra något).
5
Grädda skivorna mitt i ugnen i ca. 30 minuter, vänd på selleriskivorna någon gång under gräddningen. Skivorna är klara när de är helt mjuka i mitten och lite krispiga i kanterna.
6
Lägg skivorna ovanpå varandra så att det ser ut som ett torn, börja med den största och avsluta med den minsta. Stick in ett grillspett eller grillpinne genom tornet så att alla skivor håller sig på plats. Pensla tornet med resterna av kryddsmöret som är kvar på bakplåtspappret.
7
Gör dressingen medan sellerin är i ugnen. Vispa ihop tahini, citronsaft, vitlök och en rejäl nypa salt. Vispa i iskallt vatten lite i taget. Först blir blandningen tjock och klumpig och blir sedan hal igen när du fortsätter att vispa i vatten. Anpassa mängden vatten efter hur tunn eller tjock du vill ha såsen.
8
Skär selleritornet i skivor och servera det på varmt bröd med tomater, inlagd lök, tunt skivade rädisor, hackade örter och dressing.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Grillade nektariner med labneh

  2. (1)

    Zucchinispaghetti

  3. (45)

    Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Mat från Mellanöstern
    3. Vegetariskt

Mat från Mellanöstern

Visa alla
(1)

Lammkebab i pitabröd

(1)

Svartkålssallad med falafel

(1)

Filodegsrullar med feta och spenat

(1)

Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressing