Räkor med tomat och fetaost

Av Lise Finckenhagen

(4)

Vad tycker du?

Räkor med tomat och fetaost

Här är en variant av grekiska saganakiräkor. Gör en tjock tomatsås med rikligt med olivolja och fetaost, rör i räkor och servera direkt. Har du en skvätt ouzo stående kan du smaka av såsen med den, eller så kan du tillsätta lite krossade fänkålsfrön för en antydan av lakritston.

Saganakiräkor: Räkor med tomat och fetaost
Saganakiräkor: Räkor med tomat och fetaost

Ingredienser

600 gräkor, rensade
3 vitlöksklyftor
1 Lök
3 plommontomater, eventuellt kvisttomater
1 förpackningkonserverade tomater, krossade
1 nypatorkad chili, krossad
0,5 tskFänkålsfrön, krossade
0,5 tskOregano, torkad
150 gFetaost
färska örter, hackade, t ex persilja, basilika
Olivolja
salt och malen peppar
gott bröd, till servering

Gör så här

  1. Skala och skär vitlöken fint och finhacka löken.
  2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och gör ett snitt i tomatskalet. Doppa tomaterna i kokande vatten tills skalet börjar lossna (det tar bara några sekunder). Kyl tomaterna i iskallt vatten. Ta bort skalet och fröna och grovhacka tomatköttet.
  3. Hetta upp 2-3 msk olivolja i en tjockbottnad panna (som tål en tur i ugnen) och fräs vitlök och lök på medelvärme. Låt det sjuda tills löken är helt mjuk och något gyllene (ej hårdstekt).
  4. Tillsätt chili, fänkålsfrön och oregano och rör ner krossade tomater. Låt såsen sjuda i ca. 15 minuter. Tillsätt hackade tomater och låt såsen sjuda i ca. fem minuter. Krydda med en nypa salt (kom ihåg att osten är salt).
  5. Värm ugnen till 225 grader.
  6. Blanda räkorna, hälften av fetaosten och en näve hackade örter med såsen. Strö över resten av fetaosten och ringla över lite extra olja.
  7. Sätt in formen i ugnen i 5-10 minuter. Strö över lite extra örter vid servering och servera pitabröd eller annat gott bröd till.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Räkor med tomat och fetaost