Satay med kycklingfärs à la Tareq Taylor
Kyckling satay har de flesta provat någon gång och det är alltid lika gott. Med färs på spetten kan man få mer smak än med rent kött.
– Tack vare den lilla mängden äggvita blir färsspetten så fasta och fina att man faktiskt kan tro att det är helt kött. Här har jag blandat i vitlök och sesam som passar utmärkt till jordnötssåsen, säger Tareq Taylor.
Recept ur kokboken ”Tareq Taylors kyckling”.
Ingredienser
Ingredienser
500 gKycklingfärs
0,5 tskSalt
0,5 äggvita
0,5 vitlöksklyfta
5 dropparSesamolja, eller efter smak
neutral olja, till pensling
Jordnötssås
2 dlcrunchy jordnötssmör, osötad
4 dlKokosmjölk, av god kvalitet
2 mskröd currypasta, drygt
0,5 dlfisksås
2 mskrisvinäger
2 mskströsocker
1 tskSalt
färsk koriander, eventuellt
Till servering
färsk koriander, hackad
jordnötter, rostade
Gör så här
1
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp. Sjud sedan såsen i cirka 5 minuter tills den tjocknar. Blanda gärna ner lite hackad färsk koriander.
2
Antingen köper du kycklingbröstfilé utan skinn som du hackar fint eller färdig kycklingfärs.
3
Arbeta ihop färsen ordentligt, först med salt och äggvita och sedan lite till när du har tillsatt vitlök och sesamolja. Forma färsen till avlånga biffar med fuktade händer. Stick in spetten i biffarna och pensla dem lätt med lite olja.
4
Grilla spetten på direkt värme i cirka 10 minuter. Vänd spetten då och då så att de blir jämnt grillade.
5
Servera spetten direkt med den varma jordnötssåsen och med jordnötter och koriander på toppen.