Lax med hollandaise och gurksallad

Av Lise Finckenhagen

(7)

Vad tycker du?

Lax med hollandaise och gurksallad

Ugnsbakad lax med gurksallad och hollandaisesås är en klassiker som sätter lite guldkant på vardagen. Lämna gärna skinnet på under tillagningen för extra saftig fisk. När skinnet lätt kan dras av är det en bra indikator på att laxen är klar.

Lax med hollandaise och gurksallad
Lax med hollandaise och gurksallad

Ingredienser

  • 4 laxfiléer, ca. 180-200 gram per styck
  • salt och malen peppar
  • Potatis, kokt, till servering

Hollandaise

  • 250 gsmör, gärna osaltat
  • 3 äggulor
  • 3 mskvatten
  • 1,5 mskcitronsaft, färskpressad
  • 3 mskfärska örter, hackade: körvel, persilja, dill, gräslök
  • salt och malen peppar

Gurksallad

  • 5 mskVinäger 7 %
  • 4 mskvatten
  • 40 gsocker
  • 1 gurka
  • 4 Schalottenlökar

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Lax med hollandaise och gurksallad

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.

Ämnen