Lax med hollandaise och gurksallad
Ugnsbakad lax med gurksallad och hollandaisesås är en klassiker som sätter lite guldkant på vardagen. Lämna gärna skinnet på under tillagningen för extra saftig fisk. När skinnet lätt kan dras av är det en bra indikator på att laxen är klar.
Ingredienser
- 4 laxfiléer, ca. 180-200 gram per styck
- salt och malen peppar
- Potatis, kokt, till servering
Hollandaise
- 250 gsmör, gärna osaltat
- 3 äggulor
- 3 mskvatten
- 1,5 mskcitronsaft, färskpressad
- 3 mskfärska örter, hackade: körvel, persilja, dill, gräslök
- salt och malen peppar
Gurksallad
- 5 mskVinäger 7 %
- 4 mskvatten
- 40 gsocker
- 1 gurka
- 4 Schalottenlökar
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.