Lax med hollandaise och gurksallad

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lax med hollandaise och gurksallad

Ugnsbakad lax med gurksallad och hollandaisesås är en klassiker som sätter lite guldkant på vardagen. Lämna gärna skinnet på under tillagningen för extra saftig fisk. När skinnet lätt kan dras av är det en bra indikator på att laxen är klar.

Lax med hollandaise och gurksallad

Ingredienser

4 laxfiléer, ca. 180-200 gram per styck
salt och malen peppar
Potatis, kokt, till servering

Hollandaise

250 gsmör, gärna osaltat
3 äggulor
3 mskvatten
1,5 mskcitronsaft, färskpressad
3 mskfärska örter, hackade: körvel, persilja, dill, gräslök
salt och malen peppar

Gurksallad

5 mskVinäger 7 %
4 mskvatten
40 gsocker
1 gurka
4 Schalottenlökar

Gör så här

1
Gurksallad: Börja med gurksalladen. Koka upp vinäger, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Låt lagen svalna.
2
Dela gurkan på längden, skrapa bort lite av den mjuka kärnan och skär gurkan i jämna bitar, skivor eller strimlor.
3
Skär schalottenlöken i tunna skivor. Blanda gurka och schalottenlök med vinägern, och låt salladen "marinera" fram till servering.
4
Hollandaise: Smält smöret till såsen försiktigt på svag värme i en kastrull. Smöret får inte koka och inte röras. Så småningom kommer det "vita" i smöret att sjunka till botten och det är bara det "klara" smöret på toppen som ska användas.
5
Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en stål- eller glasskål.
6
Koka upp en liten kastrull med vatten och ställ skålen ovanpå kastrullen. Sänk temperaturen på vattnet så att det inte stormkokar, och se till att skålen inte kommer i kontakt med vattnet.
7
Vispa äggulorna kraftigt i 30-40 sekunder tills de börjar tjockna som en tjock äggtoddy.
8
Späd med det klarnade smöret, lite i taget, samtidigt som du vispar kraftigt hela tiden. Se till att smöret har vispats in ordentligt innan du tillsätter mer. Om såsen blir väldigt tjock kan du vispa i ett par matskedar kallt eller ljummet vatten innan du fortsätter med smöret.
9
Såsen ska så småningom få en tjock, fyllig och luftig konsistens.
10
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citronsaft. Ställ såsen på en varm plats tills den ska serveras. Blanda i hackade örter precis innan servering.
11
Lax: Krydda laxbitarna med salt och peppar och lägg dem i en ugnsfast form smord med lite olja.
12
Grädda laxen i 180 grader i ca. 8-10 minuter. Laxen ska ha en saftig "rosa" kärna.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (3)

    Lax med spenat och blomkålsris

  2. (1)

    Laxspett med pilgrimsmussl­or

  3. (1)

    Grillad lax med fänkålsfrön och hjärtsallad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
    3. Fisk

Lax

Visa alla
(1)

Kålsallad med lax

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Gravad lax

(994)

Så enkelt gör du smakrik lax i ugn