Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm

Av Lise Finckenhagen

(4)

Vad tycker du?

Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm

Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm är ljuvligt gott, och både stora och små kommer att älska den här läckra kakan med extra allt. Smeten blir ganska tunn efter att du har tillsatt vattnet, se till att formen är helt tät så att det inte blir något läckage.

Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm och hackade jordnötter.
Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm och hackade jordnötter.

Ingredienser

5 dlVetemjöl
5 dlSocker
1,5 dlKakao
3 tskBakpulver
2 tskvaniljpulver, äkta
1 mskespressopulver
2,5 dlmjölk, eventuellt gräddfil eller kefir
1,5 dlsmör, smält
2 ägg, stora
2 dlVatten, kokande

Smörkräm

100 gsmör, rumstempererat
300 gFlorsocker
1 ägg
2 tskVaniljsocker
150 gchoklad, ljus eller mörk
2 mskKaffe, starkt

Topping

jordnötter, saltade och grovt hackade
kolasås, tjock

Gör så här

  1. Värm ugnen till 170 grader och klä formen med bakplåtspapper. Använd en rund kakform som är ca. 26 cm i diameter.
  2. Använd helst matberedare och blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och espressopulver i bakskålen. Rör ihop de torra ingredienserna väl.
  3. Tillsätt mjölk, smör och ägg och vispa ihop väl på medelhastighet. Tillsätt kokande vatten i en tunn stråle och rör tills allt är väl blandat.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 45 minuter. Låt svalna. Ta ut kakan ur formen och lägg den på ett fat.
  5. Gör glasyren. Vispa smör och florsocker ljust och luftigt. Vispa i ägg och vaniljsocker.
  6. Finhacka och smält chokladen tillsammans med kaffet. Blanda ner chokladen i smörkrämen och vispa ihop den snabbt och väl. Toppa chokladkakan med krämen.
  7. Strö över en näve grovhackade jordnötter och avsluta med några goda strimlor tjock kolasås om så önskas. Tårtan kan eventuellt strösslas med lite riven eller hackad choklad, kokos eller kakströssel om du föredrar det.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Saftig chokladkaka med chokladsmörkräm