Champinjon- och bulgurbollar med gräddsås

Av Godare

(2)

Vad tycker du?

Champinjon- och bulgurbollar med gräddsås

Kocken Dante Zias champinjon- och bulgurbullar med pressgurka och gräddsås passar perfekt som en grön måltid mitt i veckan.

– Bulgur gör bollarna extra goda i konsistensen. Jag älskar det här receptet, säger Dante.

Champinjon- och bulgurbullar med pressgurka och gräddsås.
Champinjon- och bulgurbullar med pressgurka och gräddsås.

Ingredienser

Potatismos

1 kgmjölig potatis, inkl 5 st till “köttbullarna”
2 dlVäxtbaserat alternativ till matlagningsgrädde
1 krmmald muskot, eller efter smak
Salt och svartpeppar

”Gräddsås”

2 dlVäxtbaserat alternativ till matlagningsgrädde
2 mskgrönsaksfond
2 mskJapansk soja, mörk
1 tskTorkad timjan
2 mskrårörda lingon
0,5 dlVitt vin, valfritt
Salt och svartpeppar

pressgurka

1 dlättika
2 dlströsocker
3 dlVatten
0,5 gurka

”Köttbullar”

1,5 dlBulgur, okokt
9 dlskogschampinjoner, rivna
2 dlrostade solrosfrön
5 stPotatis, kokta
Rapsolja, till stekning
Salt och svartpeppar
torkad timjan

Servering

Persilja , finhackad

Gör så här

  1. Pressgurka: Börja med pressgurkan som gärna får stå 2–3 timmar innan den ska ätas.
  2. Värm upp ättika, strösocker och vatten tills strösockret löst upp sig. Låt svalna. Tips: Här går det också bra att använda en stavmixer. Mixa då tills sockret löst sig i vätskan.
  3. Skiva gurkan tunt med mandolin eller osthyvel.
  4. Lägg i en skål eller burk och häll över den kalla 1-2-3-lagen.
  5. Låt gurkan picklas i 3 timmar.
  6. ”Gräddsås”: Koka upp alla ingredienser och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. ”Köttbullar”: Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  8. Stek de rivna skogschampinjonerna i rapsolja tills de fått rejält med färg. Smaka av med salt.
  9. Blanda ihop allting i en bunke och se till att allt blandas ordentligt. Potatisen är det som binder ihop smeten – upplever du att “köttbullesmeten” inte går ihop kan du lägga i en potatis till. Konsistensen är rätt när det går enkelt att rulla en ”köttbulle”. Snåla inte med salt och peppar!
  10. Forma till köttbullar och stek i rapsolja eller smör tills de är genomvarma och fått rejält med yta. Det går utmärkt att “steka” köttbullarna på bakplåtspapper i ugnen.
  11. Potatismos: Koka potatisen rejält mjuk. Värm under tiden matlagningsgrädden.
  12. Pressa potatisen med en potatispress. Blanda med 3/4 av matlagningsgrädden. Reglera konsistensen med resterande grädde. Smaka av med salt, muskot och svartpeppar.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Champinjon- och bulgurbollar med gräddsås