Radjama – böngryta från Kashmir

Av Godare

Vad tycker du?

Radjama – böngryta från Kashmir

(30)

Radjama är en härligt mustig och kryddig bönröra från Kashmir. Servera gärna med ett smaksatt ris, till exempel med lök, vitlök och gurkmeja. Recept ur Malin Mendels kokbok ”Mitt indiska liv”.

Radjama från Kashmir

Ingredienser

Ingredienser

2 msk
Rapsolja
1 tsk
spiskumminfrön
1
kashmiri chili, torkad, kan uteslutas
1
röd chili, hackad
1 msk
ingefära, färsk, riven
2
lökar, röda eller gula, hackade
1
vitlöksklyfta, pressad
1 msk
Garam masala
0.5 tsk
Gurkmeja
1 tsk
Koriander, malen
1 tsk
mald spiskummin
6
tomater, hackade
1 nypa
salt
1 nypa
socker, eventuellt
460 g
kidneybönor, avrunna och sköljda
1 dl
Vatten, eller mer
1 klick
smör, eller ghee
Salt och svartpeppar

Till servering

ris, av någon sort
grönsallad

Gör så här

1
Fräs spiskummin i rapsolja i en gryta tills den »sisslar« och doftar.
2
Lägg eventuellt i en torkad kashmiri chili samt hackad färsk chili och ingefära. Fräs runt i några minuter.
3
Häll i lök och vitlök, stek på medelvärme tills löken börjar få färg.
4
Tillsätt resten av kryddorna och fräs i några minuter tills löken är helt genomstekt.
5
Lägg i tomaterna samt en nypa salt, och låt sjuda i 10–20 minuter tills de är helt sönderkokta. Om tomaterna inte är så söta kan det behövas en nypa socker.
6
Häll i kidneybönorna samt vatten och låt koka ihop i ytterligare 10 minuter.
7
Smaka av med en klick smör eller ghee samt salt och nymalen svartpeppar.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Malin Mendels indiska mat

  2. Shahi paneer – kungligt gott

  3. Goda återvinnarglassen

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Indisk mat
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika