Hallonrutor – enkelt och gott
Hallonrutor bakar du enkelt med en mördeg i botten och en läckert röd fyllning av hallon på toppen. Byt gärna ut hallonen mot blåbär eller jordgubbar men minska lite på sockret i så fall.
Recept av Simona Muntean med bloggen Cookies and sweets.
Ingredienser
Botten
3.25 dl
Vetemjöl
1.25 dl
Florsocker
115 g
smör, normalsaltat
Hallonfyllning
400 g
Hallon, frysta
3
ägg, stora
2.5 dl
strösocker
2 tsk
Vaniljsocker, eller hälften så mycket vaniljpasta
1.5 dl
Vetemjöl
1 tsk
citronsaft
Gör så här
1
Starta med att tina upp hallonen i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan det börjar koka.
2
Sila bort kärnorna. Låt hallonpurén svalna.
3
Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
4
Blanda vetemjöl och florsocker i en stor skål.
5
Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg.
6
Pressa ut blandningen jämnt i botten av formen och baka i cirka 15 minuter. Botten ska inte få färg.
7
Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål.
8
Häll fyllningen över den delvis bakade botten och baka i ytterligare 20–25 minuter, eller tills fyllningen har stelnat.
9
Kyl helt, skär i rutor och sikta eventuellt över florsocker innan servering.
10
Förvaras svalt i låda med lock.