Dinoburgare som man blir stark av

Av Nina Kindbro

(6)

Vad tycker du?

Dinoburgare som man blir stark av

Dinoburgare proppade med spenat och quinoa sätter igång fantasin hos både barn och vuxna.

Vuxentillägg: Toppa burgarna med mosad avokado och mer grönsaker. Du kan också servera dem helt utan bröd, tillsammans med en sallad och valfri sorts gryn.

Recept ur kokboken Little green kitchen av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

Dinoburgare – ett riktigt kraftpaket.
Dinoburgare – ett riktigt kraftpaket.

Ingredienser

Spenat- och ärtburgare

1 dlquinoa, svart, sköljd och avrunnen
2 dlVatten
2 ägg
75 gspenat, endast bladen, grovhackade
300 gÄrter, gröna , frysta, upptinade
Basilika, bladen från två kvistar
2 dlhavregryn
50 gpecorino, eller parmesan
2 mskcitron, pressad saft
flingsalt
Olivolja, till stekning

Dressing

0,75 dlmajonnäs
2 mskKapris, sköljd, avrunnen och hackad
1 mskKetchup, av god kvalitet

till servering

hamburgerbröd, små
ketchup
tomater, skivade
salladsblad, krispiga

Gör så här

1
Häll quinoa och vatten i en liten kastrull, koka upp, lägg på ett lock, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter, eller tills quinoan fått små ”svansar” och det mesta av vattnet har absorberats. Ta bort kastrullen från värmen, fluffa upp quinoan med en gaffel och låt svalna.
2
Knäck äggen i en stor skål och vispa upp. Lägg spenat, ärtor och basilika i en matberedare och kör till en nästan slät blandning. Häll blandningen i skålen och tillsätt havregryn, pecorino, pressad citron och salt. Lägg till sist i den avsvalnade quinoan och blanda väl. Forma allt till en boll i skålen och låt stå i minst 15 minuter så att blandningen håller ihop.
3
Dressing: Blanda alla ingredienser i en liten skål.
4
Forma spenat- och ärtblandningen till åtta burgare. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme och stek burgarna i 3–5 minuter, eller tills de är gyllenbruna på undersidan. Vänd dem försiktigt och stek i ytterligare några minuter, eller tills de är gyllenbruna även på andra sidan.
5
Bred dressing på undre halvan av hamburgerbrödet och ketchup på den övre halvan. Lägg en burgare på varje underdel, toppa med tomat och sallad och lägg på överdelen. Servera burgarna varma.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Dinoburgare som man blir stark av