Tarteletter med vaniljkräm och färska hallon

Av Godare

Vad tycker du?

Tarteletter med vaniljkräm och färska hallon

(78)

Tarteletter med vaniljkräm och färska hallon – visst är det trevigt att servera en alldeles egen liten paj till varje gäst. Fylld med lenaste vaniljkräm och toppad med perfekt syrliga hallon gör den alltid succé.

Tarteletter med färska hallon

Ingredienser

Pajdeg

150 g
smör, kallt
4 dl
Vetemjöl
0.5 dl
Florsocker
1
ägg

Vaniljkräm

5 dl
mjölk
0.5
vaniljstång
1.5 dl
strösocker
6
äggulor
0.75 dl
Majsstärkelse
50 g
smör

Till servering

färska hallon
Florsocker

Gör så här

1
Mördeg: Tärna smöret smått och nyp ihop det med vetemjöl och florsocker. Knäck i ägget och arbeta ihop degen, överarbeta inte, då kan den dra ihop sig i formarna när de gräddas. Går den inte ihop kan du droppa i lite vatten men undvik att knåda degen. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Klä tartelettformarna med deg och nagga botten med en gaffel. Klä in varje form med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter så behåller de formen bättre. Ta bort folien och grädda ytterligare 7–8 minuter eller tills pajerna fått fin färg.
4
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, frön och stång. Vispa socker, äggula och majsstärkelse riktigt pösigt. Fortsätt att vispa och häll under tiden på den varma mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp under vispning till smeten tjocknar. Häll över i en skål så att smeten inte fortsätter att värmas av kastrullen. Plocka ur vaniljstången. Lägg i smöret och vispa tills det smält och låt den svalna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Äppelrospaj – imponera med sötaste pajen

  2. Pärontarte – ljuvliga smaker av mandel och päron

  3. Catalaner med hallonsylt och glasyr

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone