Tarteletter med vaniljkräm och färska hallon
Tarteletter med vaniljkräm och färska hallon – visst är det trevigt att servera en alldeles egen liten paj till varje gäst. Fylld med lenaste vaniljkräm och toppad med perfekt syrliga hallon gör den alltid succé.
Ingredienser
Pajdeg
150 g
smör, kallt
4 dl
Vetemjöl
0.5 dl
Florsocker
1
ägg
Vaniljkräm
5 dl
mjölk
0.5
vaniljstång
1.5 dl
strösocker
6
äggulor
0.75 dl
Majsstärkelse
50 g
smör
Till servering
färska hallon
Florsocker
Gör så här
1
Mördeg: Tärna smöret smått och nyp ihop det med vetemjöl och florsocker. Knäck i ägget och arbeta ihop degen, överarbeta inte, då kan den dra ihop sig i formarna när de gräddas. Går den inte ihop kan du droppa i lite vatten men undvik att knåda degen. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Klä tartelettformarna med deg och nagga botten med en gaffel. Klä in varje form med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter så behåller de formen bättre. Ta bort folien och grädda ytterligare 7–8 minuter eller tills pajerna fått fin färg.
4
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, frön och stång. Vispa socker, äggula och majsstärkelse riktigt pösigt. Fortsätt att vispa och häll under tiden på den varma mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp under vispning till smeten tjocknar. Häll över i en skål så att smeten inte fortsätter att värmas av kastrullen. Plocka ur vaniljstången. Lägg i smöret och vispa tills det smält och låt den svalna.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen