Nötkolarutor – himmelskt goda
Nötkolarutor – knapriga hasselnötter i len kola insvepta i kladdkaka och toppad med smält choklad, helt himmelskt. Recept ur Mia Öhrns bakbok ”Bästa kladdkakorna”.
Ingredienser
Kladdkakebotten
100 g
Smör
2
ägg
2 dl
strösocker
1.5 dl
Vetemjöl
4 msk
Kakao
1 krm
Salt
Kolafyllning
150 g
Hasselnötter, ca 2.5 dl
2 burkar
kondenserad mjölk, sötad
50 g
Smör
2 msk
ljus sirap
Topping
200 g
Mörk choklad
Gör så här
1
Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret.
2
Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8–10 minuter. Bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
3
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.
4
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara.
5
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna.
6
Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.