Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd
– Marängsviss är nog det godaste som finns men den måste inte serveras i en stor hög. Här är en elegant uppläggning som får den att kännas extra lyxig.
Här visar Emma Brink Rask hur du gör den läckra desserten och tre andra helt oemotståndliga favoriter som garanterat gör succé.
Recept ur boken ”Desserter”.
Ingredienser
Maräng
50 gäggvita
45 gströsocker
60 gflorsocker
1 mskpistagenötter, hackade
Passionsfruktcurd
90 gströsocker
55 gägg
50 gäggulor
100 gpassionsfrukter, saften
50 gSmör , skuret i mindre bitar
Servering
3 dlvispgrädde
250 gfärska hallon
hallonpulver
Gör så här
1
MARÄNG: Sätt ugnen på 80 grader varmluft (90 grader vanlig ugn). Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat. Bred ut marängen i ett ca 1 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över hackade pistagenötter och grädda i 2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar kvar i 1 timme till.
2
PASSIONSFRUKTSCURD: Häll socker, ägg och passionssaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar. När curden har blivit tjock tar du av den från värmen och rör ner smöret. Låt curden bli helt kall.
3
SERVERING: Vispa grädden lätt. Lägg en klick på varje tallrik. Klicka ut passionscurd och fördela på färska hallon. Bryt marängen i bitar, pudra några av dem med hallonpulver och lägg sedan marängen överst på tallriken. Servera direkt.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen