Köttbullar i tomatsås med spaghetti
Köttbullar i tomatsås med spaghetti. Servera en klassisk, romantisk ”Lady och Lufsen”- rätt. Låt tomatsåsen småkoka under tiden som du gör köttbullarna så hinner den utveckla alla smaker och blir riktigt mustig och god. Toppa med färsk basilika och riven parmesanost.
Ingredienser
Ingredienser
0.5 dl
Ströbröd, eller smulad formfranska
1 dl
Mjölk, standard 3%
0.5
Gul lök
1
ägg
400 g
köttfärs
2
vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
1
citron, rivet skal
400 g
pasta, till exempel tagliatelle
1 kruka
färsk basilika
1 dl
parmesan
Olivolja
Tomatsås
1
vitlöksklyfta
3 krm
Chiliflakes
3 msk
Tomatpuré
2 Burkar
Krossade tomater, 200 gram/burk
1 msk
balsamvinäger
1 tsk
torkad rosmarin
1 tsk
Honung
Salt och peppar
Gör så här
1
Börja med tomatsåsen. Fräs riven vitlök och chiliflakes i en stekpanna med olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.
2
Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger, rosmarin och honung. Krydda med salt och peppar.
3
Låt puttra ihop på svag värme i cirka 15 minuter.
4
Blanda ströbröd eller smulad formfranska med mjölk i en bunke och låt svälla i cirka 5 minuter.
5
Finhacka den gula löken och fräs i olivolja i en stekpanna.
6
Blanda ner i bunken med brödet. Tillsätt ägg, köttfärs och två finrivna vitlöksklyftor samt rivet citronskal.
7
Blanda till en smidig smet och krydda med salt och peppar.
8
Rulla köttbullar i önskad storlek och stek i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg.
9
Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt puttra i 5–10 minuter.
10
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
11
Blanda försiktigt ner pastan i såsen med köttbullarna, smaka av med salt och peppar.
12
Servera med färsk basilika och rikligt med riven parmesanost.