Klassisk waldorfsallad med hemgjord majonnäs

Av Godare

Vad tycker du?

Klassisk waldorfsallad med hemgjord majonnäs

(2)

Waldorfsallad är både klassisk och tidlös. Passar förstås bäst tillsammans med hemgjord majonnäs. Den här varianten borde ligga nära 1890-tals-originalet från New York-hotellet Waldorf-Astoria.

Waldorfsallad.

Ingredienser

Ingredienser

20
valnötskärnor
5
blekselleristjälkar
3
äpplen, syrliga
2
endiver, kan hoppas över
2 dl
majonnäs, se receptet här nedan
0.5
citron

Hemgjord majonnäs

1
Äggula
0.5 msk
osötad senap
0.5
citron
2 dl
neutral olja
Salt och svartpeppar

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Rosta valnötterna några minuter så att de får lite, lite färg. Vakta noga så att de inte får för mycket färg, Svart färg.
2
Ansa och skölj bleksellerin. Skiva den ganska tunt, typ 0,5 cm. Skölj äpplena, skär bort kärnhusen och skiva fruktköttet. Ansa endiverna och plocka ner i blad.
3
Vänd ihop majon med bleksellerin och äppelbitarna i en bunke. Smaka av. Salladen brukar bli rätt söt – behövs inte mer syrlighet? Fixa det i så fall med lite pressad citron.
4
Bottna ett stort fat snyggt med endivebladen. Skeda upp salladen och strö över valnötterna.
5
Hemgjord majonnäs: Rör ihop äggulan med senapen och 1 tsk saft från citronen. Salta och peppra lätt. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i stridare strömmar. Smaka av. Behövs mer salt eller pressad citron?
6
Tips! Det är plättlätt att vispa ihop en majonnäs – och din hemgjorda blir betydligt godare än någon du kan köpa på burk eller tub. Skär den sig inte då? Nej, väldigt sällan. Tänk bara på att: Låt både äggulan och oljan få rumstemperatur. Börja med att vispa i oljan droppvis, verkligen droppvis. Men efter 4–5 miniskvättar kan du öka dosen rätt raskt.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Så gör du hemgjord majonnäs

  2. Lotta Lundgrens sillsallad

  3. Pluras laxcarpaccio

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Sallad
    3. Amerikansk mat
decoration divider

Sallad

Visa alla

Blomkålscouscous

Melon- och fetasallad

Färskpotatissallad med primörer och basilikadressing

Potatissallad med matjes, brynt smör och äpple