Klassisk waldorfsallad med hemgjord majonnäs
Waldorfsallad är både klassisk och tidlös. Passar förstås bäst tillsammans med hemgjord majonnäs. Den här varianten borde ligga nära 1890-tals-originalet från New York-hotellet Waldorf-Astoria.
Ingredienser
Ingredienser
20
valnötskärnor
5
blekselleristjälkar
3
äpplen, syrliga
2
endiver, kan hoppas över
2 dl
majonnäs, se receptet här nedan
0.5
citron
Hemgjord majonnäs
1
Äggula
0.5 msk
osötad senap
0.5
citron
2 dl
neutral olja
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader. Rosta valnötterna några minuter så att de får lite, lite färg. Vakta noga så att de inte får för mycket färg, Svart färg.
2
Ansa och skölj bleksellerin. Skiva den ganska tunt, typ 0,5 cm. Skölj äpplena, skär bort kärnhusen och skiva fruktköttet. Ansa endiverna och plocka ner i blad.
3
Vänd ihop majon med bleksellerin och äppelbitarna i en bunke. Smaka av. Salladen brukar bli rätt söt – behövs inte mer syrlighet? Fixa det i så fall med lite pressad citron.
4
Bottna ett stort fat snyggt med endivebladen. Skeda upp salladen och strö över valnötterna.
5
Hemgjord majonnäs: Rör ihop äggulan med senapen och 1 tsk saft från citronen.
Salta och peppra lätt.
Vispa i oljan, först droppvis, sedan i stridare strömmar.
Smaka av. Behövs mer salt eller pressad citron?
6
Tips! Det är plättlätt att vispa ihop en majonnäs – och din hemgjorda blir betydligt godare än någon du kan köpa på burk eller tub. Skär den sig inte då? Nej, väldigt sällan.
Tänk bara på att:
Låt både äggulan och oljan få rumstemperatur.
Börja med att vispa i oljan droppvis, verkligen droppvis. Men efter 4–5 miniskvättar kan du öka dosen rätt raskt.