Matig smörgåstårta gör succé på buffé

Av Emma Brink Rask

(10)

Vad tycker du?

Matig smörgåstårta gör succé på buffé

”En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, ost och massor av örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.”

Allt går att förbereda innan montering, exempelvis dagen innan tårtan ska monteras. 1 portion är ca. 6–8 bitar tårta.

Receptet är ur Emma Brink Rasks kokbok ”Tårtor & smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”.

Vacker osttårta med örter och krämig lökfyllning.
Vacker osttårta med örter och krämig lökfyllning.

Ingredienser

Smörgåsbotten

300 gmjölk, rumsvarm
45 gneutral olja
10 gJäst
1 tskSalt
20 gHonung
390 gvetemjöl special

Lökfyllning

2 rödlökar
15 gOlivolja
1 kvistarfärsk timjan
1 tskströsocker
100 gfärskost
100 gCrème fraiche
20 grostade solrosfrön
Salt
Peppar

Ost- och örtfyllning

100 gfärskost med örter
30 gmajonnäs
50 gcheddarost, finriven
100 gCrème fraiche
1 dlÖrter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
Salt
Peppar

Garnering

100 gfärskost
100 gCrème fraiche
1 dlÖrter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
Cheddar
Gurkmeja
rädisor
gurka
rödlök
gräslöksblommor
färska örter
solrosfrön, rostade

Gör så här

  1. Smörgåsbotten: Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg i degen. Låt den jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) och grädda brödet i ca 30 minuter tills det når en innertemperatur på 98 grader. Låt brödet bli helt kallt.

  2. Lökfyllning: Skala och skiva rödlöken fint. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme och stek löken mjuk med timjankvisten utan att löken tar färg. Tillsätt sockret och stek ett par minuter till. Låt löken svalna helt och plocka upp timjankvisten. Vispa crème fraiche och färskost och vänd sedan ner den karamelliserade löken och solrosfrön. Smaka av med salt och peppar.

  3. Ost- och örtfyllning: Rör samman färskost, majonnäs och cheddar. Vispa crème fraichen fast och fluffig och vänd ner i ostkrämen. Vänd till sist ner hackade örter och smaka av med salt och peppar.

  4. Montering och garnering: Dela bottnen i tre delar och skär av kanterna om de är hårda. Lägg den första bottnen på ett fat och bred på lökfyllningen. Lägg på nästa botten och bred på ostfyllningen. Lägg på den sista bottnen. Vispa färskost och crème fraiche. Salta och peppra och vänd ner hackade örter. Bred blandningen på och runt om tårtan. Skär tjocka skivor av cheddarosten. Skär av ena hörnet så att du får spetsiga bitar. Dop­pa några av dem i gurkmeja. Fäst ostskivor­na runt om tårtan. Dekorera med rädisor, gurkremsor, bitar av rödlök, gräslöksblommor och gröna örter. Strö ut lite rostade solrosfrön.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Matig smörgåstårta gör succé på buffé