Mandelkaka med portvinskokta körsbär
Bjud på mörk och sammetslen kräm med söta körsbär och lyxig mandelkaka. Skär kakan i bitar, spritsa på chokladcremeuxen och toppa med körsbär. Perfekt som dessert eller lyxig eftermiddagsfika.
Ingredienser
Cremeux
250 g
vispgrädde
250 g
mjölk, 3%
100 g
Äggula
50 g
strösocker
380 g
Mörk choklad, gärna Valrhona Guanaja 70%
Portvinskokta körsbär
400 g
körsbär, hela urkärnade
100 g
portvin
40 g
cassonade, råsocker
2
stjärnanis
0.66
tonkaböna
Mandelkaka
300 g
Mandelmassa
150 g
Smör , rumstempererat eller brynt om du föredrar det
3
ägg
0.75 dl
Mandelmjöl
1 nypa
salt
Gör så här
1
Koka upp grädde och mjölk.
2
Rör ihop äggula och socker i en bunke.
3
Häll den varma gräddblandningen över ägg och socker och blanda väl.
4
Lägg chokladen i en annan bunke. Sila sedan den varma vätskan över chokladen och blanda med en slickepott tills chokladen smält helt. För extra fin textur kan du mixa smeten någon minut med stavmixer. Ställ i kyl för att stelna.
5
Portvinskokta körsbär: Koka körsbären varsamt med resten av ingredienserna i några minuter. Låt kallna.
6
Mandelkaka: Värm ugnen till 175 grader. En fördel är att alla ingredienser är rumstempererade.
7
Riv mandelmassan och blanda i en bakmaskin med vinge (alltså ingen visp)
8
Tillsätt smör, lite i taget. Gör likadant med ägget. Fortsätt sedan med mandelmjöl och salt.
9
Bröa en form (gärna med mandelmjöl), häll i smeten och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter, tills smeten satt sig och inte är kladdig.
10
Servering: Skär kakan i bitar, spritsa på chokladcremeuxen och toppa med körsbär.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen