Mandelkaka med portvinskokta körsbär

Av Godare

Vad tycker du?

Mandelkaka med portvinskokta körsbär

(1)

Bjud på mörk och sammetslen kräm med söta körsbär och lyxig mandelkaka. Skär kakan i bitar, spritsa på chokladcremeuxen och toppa med körsbär. Perfekt som dessert eller lyxig eftermiddagsfika.

Guanajacremeux med portvinskokta körsbär och mandelkaka.

Ingredienser

Cremeux

250 g
vispgrädde
250 g
mjölk, 3%
100 g
Äggula
50 g
strösocker
380 g
Mörk choklad, gärna Valrhona Guanaja 70%

Portvinskokta körsbär

400 g
körsbär, hela urkärnade
100 g
portvin
40 g
cassonade, råsocker
2
stjärnanis
0.66
tonkaböna

Mandelkaka

300 g
Mandelmassa
150 g
Smör , rumstempererat eller brynt om du föredrar det
3
ägg
0.75 dl
Mandelmjöl
1 nypa
salt

Gör så här

1
Koka upp grädde och mjölk.
2
Rör ihop äggula och socker i en bunke.
3
Häll den varma gräddblandningen över ägg och socker och blanda väl.
4
Lägg chokladen i en annan bunke. Sila sedan den varma vätskan över chokladen och blanda med en slickepott tills chokladen smält helt. För extra fin textur kan du mixa smeten någon minut med stavmixer. Ställ i kyl för att stelna.
5
Portvinskokta körsbär: Koka körsbären varsamt med resten av ingredienserna i några minuter. Låt kallna.
6
Mandelkaka: Värm ugnen till 175 grader. En fördel är att alla ingredienser är rumstempererade.
7
Riv mandelmassan och blanda i en bakmaskin med vinge (alltså ingen visp)
8
Tillsätt smör, lite i taget. Gör likadant med ägget. Fortsätt sedan med mandelmjöl och salt.
9
Bröa en form (gärna med mandelmjöl), häll i smeten och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter, tills smeten satt sig och inte är kladdig.
10
Servering: Skär kakan i bitar, spritsa på chokladcremeuxen och toppa med körsbär.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. VIN

    Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar

  2. Vit chokladostkaka med krispig crumble

  3. Dulceymousse med hasselnötssablé, kolasås och aprikos

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone