Saftig äppelkaka

Av Lise Finckenhagen

(4)

Vad tycker du?

Saftig äppelkaka

Aromatiska och syrliga svenska äpplen passar perfekt till bakning. Det här är en saftig och enkel äppelkaka där äpplena skärs som hasselbackpotatis. Smakar ljuvligt tillsammans med lite vispgrädde eller vaniljglass.

Äppelkaka med vaniljstång,  socker, kanel och smör.
Äppelkaka med vaniljstång, socker, kanel och smör.

Ingredienser

200 gsmör, rumstempererat
200 gsocker
3 ägg
1 vaniljstång, fröna
200 gvetemjöl
40 gpotatismjöl
2 tskBakpulver
4 äpplen
2 msksocker
2 tskKanel
2 msksmör

Gör så här

  1. Klä en springform (20-24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Vispa smör, socker och vanilj ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg du tillsätter.
  2. Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner de torra ingredienserna i smeten. Häll degen i formen och bred ut den jämnt.
  3. Skala och dela äpplena på mitten. Ta bort kärnhuset och skär varje äppelhalva i tunna skivor utan att skära igenom helt. Lägg äpplena i formen med snittsidan uppåt, tryck försiktigt ner dem i smeten. Strö socker och kanel över äpplena och toppa med en liten klick smör.
  4. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 180 grader ca. 50 minuter. Servera med lite vispad grädde, vispad gräddfil eller glass.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Saftig äppelkaka

Ämnen