Änglamat med lingon och drömmar

Av Emma Brink Rask

(7)

Vad tycker du?

Änglamat med lingon och drömmar

Änglamat, eller giftas som den också kallas, är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och glassen uppfanns och består helt enkelt av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde. Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Desserter”.

Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.
Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.

Ingredienser

2 tskKardemummakärnor, hela
50 gSmör , rumsvarmt
135 gströsocker
0,5 tskVaniljsocker
0,5 dlRapsolja
90 gvetemjöl
0,5 tskhjorthornssalt

Rårörda lingon

100 gLingon
20 gvaniljpasta
2 mskmuscovadosocker, ljust

Grädde

2 dlvispgrädde
1 dlCrème fraiche, 32 procent
0,5 dlflorsocker

Gör så här

1
KARDEMUMMADRÖMMAR: Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn). Stöt kardemumman i en mortel tills den är finmald. Vispa smör, socker och vaniljsocker med elvisp i 2–3 minuter. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan. Blanda mjölet, kardemumman och hjorthornssaltet i en skål och vänd sedan ner det i smeten. Rulla degen till små kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Om degen är för lös, sätt in den i kylen en stund. Grädda mitt i ugnen i 15–17 minuter. Låt kakorna svalna.
2
RÅRÖRDA LINGON: Vänd samman lingon (frysta funkar finfint), vaniljpasta och muscovadosocker i en skål och låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar. Rör emellanåt.
3
GRÄDDE Häll vispgrädde, crème fraiche och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt.
4
Varva grädde, lingon och drömmar i glas. Servera direkt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Änglamat med lingon och drömmar