Gräddfilssill med rom

Av Lise Finckenhagen

Gräddfilssill är ett krämigt och lyxigt inslag på sillbordet. Med mild gräddfilssås, salt rom och salladslök är den här sillen lätt att gilla och lätt att göra! En riktig stämningshöjare!

Gräddfilssill med rom

Ingredienser

Ingredienser

400 g
saltad sill, eller kryddade sillfiléer
1 dl
Vatten
1 dl
Vinäger 7 %, eller vitvinsvinäger
50 g
Socker, finkornigt
1 paket
gräddfil
1
Lök, liten, finhackad
4 msk
dill, hackad
4
Salladslökar
50 g
rom från öring, löjrom, stenbitsrom eller annan rom
rågbröd, till servering
knäckebröd, till servering

Gör så här

1
Låt sillfiléerna ligga i kallt vatten i 0,5-1 timme, eller tills sillen är lagom salt.
2
Häll av vattnet och skär filéerna i snygga, sneda munsbitar. Rör ihop vatten, vinäger och socker tills sockret har löst sig. Om sockret inte är ordentligt upplöst kan lagen värmas tills sockret smält. Kyl lagen innan du använder den.
3
Låt sillbitarna "marinera" i lagen i minst 20 minuter, gärna över natten. Sila av lagen och låt bitarna rinna av väl på hushållspapper.
4
Rör ihop gräddfil, lök, dill, finhackad salladslök och rom.
5
Lägg i sillbitarna. Låt gräddfilssillen stå och dra i ca. en timme innan servering. Bör ätas ganska snabbt.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Grundrecept på inlagd sill

  2. Krämig tacosill

  3. Sill med lök och rosépeppar

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Midsommar
    3. Sill
decoration divider

Midsommar

Visa alla

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Krämig kavringstårta med matjessill

Melon- och fetasallad

Krämig lingonsill med lime