Gräddfilssill med rom
Gräddfilssill är ett krämigt och lyxigt inslag på sillbordet. Med mild gräddfilssås, salt rom och salladslök är den här sillen lätt att gilla och lätt att göra! En riktig stämningshöjare!
Ingredienser
Ingredienser
400 g
saltad sill, eller kryddade sillfiléer
1 dl
Vatten
1 dl
Vinäger 7 %, eller vitvinsvinäger
50 g
Socker, finkornigt
1 paket
gräddfil
1
Lök, liten, finhackad
4 msk
dill, hackad
4
Salladslökar
50 g
rom från öring, löjrom, stenbitsrom eller annan rom
rågbröd, till servering
knäckebröd, till servering
Gör så här
1
Låt sillfiléerna ligga i kallt vatten i 0,5-1 timme, eller tills sillen är lagom salt.
2
Häll av vattnet och skär filéerna i snygga, sneda munsbitar. Rör ihop vatten, vinäger och socker tills sockret har löst sig. Om sockret inte är ordentligt upplöst kan lagen värmas tills sockret smält. Kyl lagen innan du använder den.
3
Låt sillbitarna "marinera" i lagen i minst 20 minuter, gärna över natten. Sila av lagen och låt bitarna rinna av väl på hushållspapper.
4
Rör ihop gräddfil, lök, dill, finhackad salladslök och rom.
5
Lägg i sillbitarna. Låt gräddfilssillen stå och dra i ca. en timme innan servering. Bör ätas ganska snabbt.