Spaghetti all’Amatriciana

Av Lise Finckenhagen

Spaghetti all’Amatriciana är en fantastisk klassiker som är förvånansvärt enkel att göra. Men det kräver råvaror av högsta kvalitet. Får du inte tag i griskind kan du använda pancetta eller bacon.

Spaghetti all’Amatriciana

Ingredienser

Ingredienser

400 g
spaghetti, gärna bucatini, ihålig spagetti
250 g
guanciale, (torkad griskind) eller pancetta
3 dl
konserverade hela tomater
1
Gul lök
1 nypa
chiliflakes
0.5 dl
Vitt vin, kan utelämnas
1 dl
pecorino, eller parmesan, riven
basilika, färsk
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här

1
Skär guanciale, eller pancetta, i små tärningar och hacka löken. Stek köttet gyllene och knaprigt i en rejäl skvätt olivolja. Ta upp köttet, men låt allt fett ligga kvar i pannan. Tillsätt lök och fräs löken gyllene och mjuk, tillsätt mer olja om det behövs.
2
Lägg tillbaka köttet i pannan och tillsätt vitt vin. Låt det koka tills vinet har avdunstat. Häll i tomaterna tillsammans med en nypa chiliflakes och låt blandningen puttra i ca. 30 min.
3
Koka pastan "al dente", spara en deciliter av det kokande vattnet och häll ut resten. Blanda ihop pasta, sås, grovhackad basilika och pecorino. Om pastan verkar lite "torr" kan du justera krämigheten med det pastavatten du sparade.
4
Smaka av med salt om det behövs (både köttet och osten är salta) och mal över svartpeppar. Toppa med extra pecorino och servera.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Pastarullar med spenat

  2. Lammbullar med tomatsås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
    3. Italiensk mat
decoration divider

Pasta

Visa alla

Spaghetti med musslor

Fyllda pastarullar

Pasta med kryddig chorizo

Makaronigratäng