Pasta vodka med räkor
Pasta à la vodka, även kallad vodkapasta, med krämig tomatsås, räkor och rucola gör alla smaklökar nöjda!
Om du använder scampi eller jätteräkor, se till att de kommer från en godkänd och certifierad räkodlare.
Ingredienser
500 gspaghetti, eller linguini
500 gjätteräkor, råa, skalade och rensade
Olivolja
100 gRuccolasallad
0,5 krukaBasilika, färsk
salt och malen peppar
Krämig tomatsås med vodka
800 gkonserverade tomater
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 Schalottenlök, finhackad
Olivolja
1 dlVodka
1 nypatorkad chili, eller en nypa chiliflakes
1 nypasalt
1 nypasocker
2 stjälkarbasilika, färsk
2 dlgrädde
Gör så här
1
Börja med såsen. Krossa tomaterna med händerna eller med en gaffel, ta bort eventuella hårda skaftfästen om du hittar några.
2
Använd en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och schalottenlök i rejält med olivolja. Låt det fräsa några minuter under omrörning, tills löken blir mjuk utan att den får färg.
3
Tillsätt vodkan och låt det koka tills det mesta av vätskan har avdunstat.
4
Tillsätt tomater, chili, salt, socker och basilikastjälkar. Bladen sparar du för användning lite senare.
5
Låt det puttra i 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädden och koka några minuter tills såsen har tjocknat.
6
Ta bort basilikastjälkarna och justera smaken med salt och socker.
7
Koka pastan al dente i rikligt med lättsaltat vatten.
8
Stek räkorna medan pastan kokar. Stek i en skvätt olivolja på medelhög värme tills räkorna ändrar färg till rosa. Stek i två omgångar så att pannan inte blir för kall, för då börjar räkorna koka. Krydda med salt och mald peppar.
9
Häll av det vattnet från pastan. Blanda ihop pasta, tomatsås, räkor, ruccola och basilikablad. Servera direkt!