Laga kroppkakor: Så ska de smaka
Fira potatisens dag med klassiska kroppkakor.
Snart kommer kocken Pernilla Elmquist ge den svenska ikonen nytt liv i sin foodtruck.
Testa hennes mormors originalrecept, som garanterat är värt besväret.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Potatis
2.5 dl
Vetemjöl
1
ägg
200 g
rimmat fläsk
1
Gul lök
1 tsk
mald kryddpeppar
Salt
4 dl
Lingon
2 dl
Socker
150 g
Smör
Gör så här
1
Dag 1: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den kallna över natten.
2
Tärna fläsket fint. Finhacka löken.
3
Stekfläsk och lök och krydda med kryddpeppar. Låt stå i kylen över natten.
4
Rör lingon och socker tills sockret löst sig.
5
Dag 2: Skala och pressa potatisen i potatispress och blanda med mjöl, ägg, och salt.
6
Forma en lång rulle av potatissmeten och skär den i tolv lika stora bitar.
7
Tryck ett hål i mitten av bullen och lägg i en sked fläsk- och lökblandning. Slut kakan igen.
8
Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.
9
Smält smöret i en kastrull. Häll av det klara smöret i en serveringsskål och häll bort bottensatsen.
10
Servera kroppkakorna med lingon och smör.