Mild curry med lökpakora

Av Godare

Vad tycker du?

Mild curry med lökpakora

(1)

Punjabi kadhi pakora är en mild curry med friterad lök. Såsen har en underbar syrlighet från yoghurt och görs tjock med hjälp av kikärtsmjöl.
Recept ur ”Green India” av Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha.

Punjabi kadhi pakora är en mild curry med friterad lök.

Ingredienser

Kadhi

2.5 dl
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3.5 dl
Vatten
0.5 tsk
gurkmeja
0.5 tsk
Chilipulver, kan uteslutas
1 tsk
Salt
0.75 dl
Kikärtsmjöl

Tadka

2 msk
neutral olja
1 tsk
hela spiskumminfrön
0.5 tsk
senapsfrön, bruna
1
Lök, finhackad
2
vitlöksklyftor, finhackade
1 msk
ingefära, finhackad
2
röda chilifrukter, torkade
0.5 tsk
Garam masala

Lökpakora

3
lökar, tunt skivade
1
Chilifrukt, grön, finhackad
3 dl
Kikärtsmjöl
0.5 tsk
Fänkålsfrön
0.5 tsk
gurkmeja
0.5 tsk
Chilipulver
1 tsk
Salt
2 dl
Vatten, cirka
1 l
neutral olja, cirka, att fritera i

Servering

ris, kokt

Gör så här

1
Kadhi: Vispa ihop yoghurt och vatten i en skål. Vispa ner gurkmeja, eventuellt chilipulver, salt och kikärtsmjöl. Ställ åt sidan så länge.
2
Tadka: Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs spiskummin och senapsfrön tills de börjar ”poppa”.
3
Vänd ner lök, vitlök, ingefära och torkad chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få lite färg. Krydda med garam masala.
4
Vispa ner yoghurtblandningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda tills du har en tjock sås.
5
Pakora: Blanda allt utom vattnet i en skål.
6
Häll ner lite vatten i taget och blanda runt. Det ska bli en hyfsat tjock smet. Är den för tjock tycker vi att man får lite för kompakta pakoras och är smeten för lös så håller de inte ihop.
7
Hetta upp oljan i en stekpanna eller kastrull. Sikta på 180 grader. Testa eventuellt att klicka ut en pakora och fritera. Tycker du att smeten har rätt konsistens är det bara att klicka ner resten och fritera dina pakoras gyllene på båda sidor. Är smeten för fast, tillsätt mer vatten, och är den för lös tillsätter du mer kikärtsmjöl.
8
Ta upp med en hålslev och låt rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper.
9
Vänd ner pakoran i såsen och servera med ris. Du kan även servera pakoran vid sidan om.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Shahi paneer – kungligt gott

  2. Potatisparatha – indiskt kryddigt bröd

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Indisk mat
decoration divider

Veganska recept

Visa alla

Röd linscurry med kokos

Exotisk passionsglass

Spännande nyheter på veganhyllan

Majs i kokosmjölk från Tanzania