Världens godaste lasagne
Lasagne kan vara en av världens godaste rätter.
Den 29 juli är lasagne-dagen och det ska givetvis firas.
Här är recept på en riktigt klassisk lasagne med béchamelsås och köttfärs.
Ingredienser
Ingredienser
2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
500 g
Nötfärs, eller motsvarande mängd vegetarisk färs
1 msk
olja
4 msk
Tomatpuré
1 tsk
timjan
500 g
krossade tomater
1
buljongtärning, ox, kalv eller vegetarisk
Salt och peppar
9
lasagneplattor
Béchamel
6 msk
Smör
6 msk
Vetemjöl
1 l
mjölk
Salt och peppar
2 dl
riven parmesanost
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175˚C.
2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i färsen. Krydda med timjan. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3
Sås: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget, under vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4
Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
5
Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter. Servera gärna med basilika och en god sallad.