Ölkokta musslor med kaprismajonnäs

Av Godare

(22)

Vad tycker du?

Ölkokta musslor med kaprismajonnäs

Det här är en variant på vinkokta musslor som får sällskap av en kraftfull majonnäs och krispig citronpotatis. Recept ur kokboken ”Eat good” av Johan Rockström, Malin Landqvist och Victoria Bignet.

Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.

Ingredienser

2 kgBlåmusslor med skal
2 Schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 stjalapeño, röd
0,5 dlOlivolja
1 flaskaÖl, 33, cl
2 mskBladpersilja

Kaprismajonnäs

1 Äggula
1 mskDijonsenap
1,5 dlRapsolja
0,5 Citron, urpressad saft
0,5 tskSalt
1 krmPeppar, nymanlen
2 mskKapris, hackad

Citronpotatis

800 gPotatis, mjölig
2 mskOlivolja
1 Citron, liten, skalremsor och saft
Flingsalt

Gör så här

  1. Vispa ihop äggula och senap till majonnäsen. Tillsätt oljan, först droppvis under vispning, sedan i en fin stråle tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kaprisen.
  2. Sätt ugnen på 250°. Tvätta och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och häll över potatisen på en smord ugnsplåt. Blanda med olivolja, citronskal och -saft och flingsalt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills potati- sen fått fin färg och känns krispig.
  3. Skölj musslorna och skrapa dem rena under rinnande kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Släng trasiga och öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilin och skiva den.
  4. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor gryta utan att det tar färg, ca 2 minuter. Tillsätt musslorna. Häll på ölen och låt sjuda 3–5 minuter under lock. Skaka grytan några gånger under tiden.
  5. Strö persilja över musslorna och servera dem med majonnäs och citronpotatis.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Ölkokta musslor med kaprismajonnäs

Ämnen