Bakad torsk med primörer och dillsmör

Av Godare

Vad tycker du?

Bakad torsk med primörer och dillsmör

(23)

Bakad torsk med primörer och dillsmör – här är en riktig Leif Mannerströms-favorit som du inte vill missa. Bakad torsk med goda primörer och dillsmör. Ät och njut! Recept från boken ”Mannerströms berså”, Norstedts förslag.

Bakad torsk med primörer och dillsmör.

Ingredienser

Ingredienser

600 g
torskrygg, färsk i bit
1 tsk
Salt
1
Citroner, skalet

Dillsmör

400 g
Smör
1 bunt
färsk dill
0.5
citron, saften

Primörer

1 knippe
rödbetor
1 knippe
morötter
Salt, till kokning

Till servering

färsk dill, några
1 bit
Bit pepparrot
1 burk
forellrom

Gör så här

1
Lägg torskryggen på ett fat och gnid in den med saltet. Ställ den kallt ett par timmar, eller allra helst över natten, så att den får rimmas.
2
Sätt ugnen på 100 grader. Ta upp fisken och torka av den med lite papper. Lägg den med köttsidan uppåt i en ugnsfast form.
3
Smält smöret i en kastrull och låt vasslen sjunka till botten. Skeda upp hälften av det skirade smöret i en ny kastrull. Häll resterande smör med vasslen över torsken.
4
Tvätta och skala citronen, lägg skalen i formen. Bryt loss dillstjälkarna och lägg dem i formen tillsammans med fisken.
5
Ugnsbaka torsken tills den börjar falla isär, 42 grader innertemperatur är lagom. Låt fisken vila i smöret fram till servering.
6
Tvätta primörerna och dra av blasten, koka dem var för sig (så att rödbetorna inte färgar av sig) i lättsaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Häll av primörerna, dra av skalet för hand. Spola rödbetorna i kallt vatten så går de lättare att skala. Dela rödbetorna om de är stora.
7
Finhacka dillen och lägg den i det skirade smöret, smaksätt med citronsaft. Skala och riv pepparroten på den fina delen av rivjärnet.
8
Dra isär torsken i skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat, fördela primörerna över. Ringla på dillsmöret och toppa med riven pepparrot. Dekorera med forellrom och färsk dill.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Chokladfondant med limemarinerade jordgubbar

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Torsk
decoration divider

Torsk

Visa alla

Fiskgratäng med bacon

Ceviche på vit fisk

Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk